In welke vakantielanden kun je beter geen kraanwater drinken?

Het is iets waar we in Nederland en België nog amper over nadenken: je draait de kraan open en er stroomt drinkbaar water uit. Toch is dat niet altijd het geval in andere landen die we soms als vakantiebestemming uitkiezen. Maar over welke landen gaat het dan? En waarom drinken we best niet overal van dat leidingwater?

In Nederland en België moet kraanwater voldoen aan strenge voorwaarden, waardoor het perfect oké is om ervan te drinken. “Bij ons is de kwaliteit van flessenwater vergelijkbaar met die van kraantjeswater,” zegt waterwetenschapper Marjolein Vanoppen. “Alle drinkwatermaatschappijen zijn bij wet verplicht om het leidingwater voortdurend te controleren.” Zo mag het water geen te grote hoeveelheden aan micro-organismen bevatten. Ook worden virussen en bacteriën bestreden door chloor toe te voegen. Dat stinkt misschien wel een beetje, maar is niet schadelijk.”

Waarom is het drinkwater niet overal van dezelfde kwaliteit?

In andere landen liggen de standaarden van kraantjeswater soms niet zo hoog. “De kwaliteit wordt op andere plekken niet altijd zo strikt opgevolgd als hier,” zegt Vanoppen. “Dat kan verschillende oorzaken hebben. Denk maar een leidingennetwerk dat niet zo goed is onderhouden. Of een waterbron die niet voldoende gezuiverd is. Het kan allemaal impact hebben op de waterkwaliteit.”

In het water kunnen zich bovendien bacteriën vormen. “De plaatselijke bevolking in sommige andere landen ondervindt daar geen last van, omdat hun lichaam die bacteriën kent en gewend is. Bij ons kan het wel een invloed hebben, bijvoorbeeld op ons spijsverteringssysteem. Zo kan je er maag- en darmklachten zoals diarree van krijgen. Simpelweg omdat ons microbioom die bacteriën niet kent.”

Hoe weet je zeker of je kraanwater in je vakantieland veilig kunt drinken?

In het beste geval vraag je advies aan je reismaatschappij. Soms hangt de waterkwaliteit af van de regio waarin je verblijft. Ook de smaak van het water kan daardoor beïnvloed worden.

Neem nu Italië. Daar is het leidingwater perfect veilig om te drinken. Alleen heeft het water nogal een sterke chloorsmaak. Veel Italianen gebruiken daarom flessenwater, al is dat in principe dus niet nodig. Hetzelfde verhaal geldt voor Spanje, Frankrijk en Griekenland.

In Turkije wordt het drinken van kraanwater dan weer sterk afgeraden. Het water is er veel meer gechloreerd. Ook ijsklontjes en frisdrank die niet uit een flesje komen, vermijd je daardoor liefst. In de Dominicaanse Republiek, de Filipijnen en Kenia is leidingwater gewoon onveilig, daar moet je het absoluut vermijden. Meer zelfs: daar wordt gevraagd om groenten en fruit die gewassen werden in ongekookt water niet op te eten. In het algemeen geldt dat advies in Zuid-Amerika, Azië en Afrika, met als uitzondering Japan.

Wat met tandenpoetsen?

Nog een veelvoorkomende vraag is of je kraanwater mag gebruiken voor het poetsen van je tanden. Want als je het niet kan drinken, is het dan hiervoor wél een optie? Volgens verschillende experts gebruik je op plekken waar het leidingwater onveilig is ook voor het tandenpoetsen best flessenwater. Heb je geen flessenwater in de buurt? Dan kun je het kraanwater nog altijd koken, zodat de bacteriën dood zijn.

Dit artikel verscheen eerder op HLN.nl.

Meer lezen

The Rewilders reizen én beschermen tegelijkertijd de natuur.
Waarom reizen met de trein een comeback maakt.
4 natuurreizen voor als je op avontuur wilt, maar het nog spannend vindt.

Tekst Glenn Haex  Fotografie McKinzie Millard/Unsplash  Illustratie Femme ter Haar
Gepubliceerd op 17 juli 2023

Scroll naar boven