Categorieën
RSS feeds

Is de fles bubbels nog niet koud? Met déze tips heb je daar geen last meer van

Je herkent het vast wel: vergeten de fles champagne koud te leggen, maar de gasten komen over een half uur al. Stress, stress en nog eens stress. Geen paniek! Met deze tips van culinair journalist Mara Grimm worden de stressmomentjes wat minder.

Champagne mag niet knallen

Als er iets is wat zonde is dan is dat champagne laten knallen. Je verliest niet alleen veel champagne, maar het is ook niet netjes om te doen. Zodra je de fles laat knallen stroomt bijna de halve fles leeg en er verdwijnt veel koolzuur. Maar hoe open je de fles dan?

”Dat gaat zo: verwijder het bovenste deel van de capsule van de fles. Draai vervolgens het draadkorfje – officieel heet dit een muselet – in zes draaien open. Dat doe je met je rechterhand, terwijl je met je linkerhand de kurk tegenhoudt; de kans dat de kurk op dit moment loslaat is klein, maar you never know,” vertelt culinair journalist Mara Grimm.

”Houd de fles vervolgens in een hoek van 45 graden. Met je linkerhand blijf je de kurk stevig vasthouden, met je rechter draai je de fles voorzichtig weg van de kurk, net zo lang tot de fles open is. Doe dat met beleid, in het beste geval hoor je alleen een klein zuchtje als de kurk loslaat.”

Inschenken

Zodra de fles zonder knallen is opengegaan, kun je gaan inschenken. Volgens Mara moet je de fles bij de bodem pakken en rustig inschenken, niet in één keer maar eerst een klein beetje. Laat het schuim zakken en schenk daarna verder in.

Je kunt het schuimen voorkomen door glazen een beetje schuin te houden en draai de fles weer terug als je het glas rechtop houdt, anders gaat het lekken.

Bij de steel

Was je van plan speciale champagne glazen te kopen? Wacht daar nog even mee, want volgens champagnehuizen kun je ook dezelfde glazen gebruiken die je gebruikt voor witte wijn, want dat is beter voor het bouquet.

Verder is er weinig verschil, maar het is wel belangrijk om bij elk glas bovenaan de steel beet te pakken, nooit bij de kelk. Zo blijft de champagne op de juiste temperatuur.

Lees ook:
Cheers! Champagne zorgt voor een verbetering van je huid en geheugen

Niet te lang en niet te koud

Champagne hoef je pas vier uur van tevoren koud te leggen. Je kunt de fles niet te lang in de koelkast bewaren anders droogt de kurk uit. Champagne wordt het meest bewaard met een standaardtemperatuur tussen de 8-10 graden, maar meestal staat er op het etiket welke temperatuur er het beste past bij de soort champagne.

En hier is die dan: dé tip van Mara Gramm om een fles champagne last minute koud te leggen. “Vergeten koud te leggen? Zet de fles dan een half uur in een met ijswater gevulde wijn- of champagnekoeler. Wie nóg meer haast heeft, doet een paar eetlepels zout bij het ijswater: de champagne is dan binnen tien minuten op temperatuur.”

Cheers!!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | beeld: GettyImages

The post Is de fles bubbels nog niet koud? Met déze tips heb je daar geen last meer van appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON