Is plandelen iets voor jou?

Steeds meer mensen kennen het fenomeen: plandelen. Een combinatie van wandelen en plastic opruimen. Je kunt je alvast voorbereiden op de nieuwe Plandeldag, die van volgend jaar. 

Plandelen. Zo heet de praktijk van het wandelen en ondertussen plastic en ander zwerfafval opruimen. Onlangs vond de tweede Utrechtse Plandeldag plaats. Werden er vorig jaar 900 Utrechtse straten schoongeraapt, nu waren het 2000 straten die vrij werden gemaakt van zwerfafval.

Kleine moeite, groot plezier

Op 26 augustus staken verschillende organisaties, ambtenaren en vrijwilligers hun handen uit de mouwen om het doel van 2000 schone straten te behalen. ‘Het staat symbool voor hoe je met een kleine moeite iets groots voor elkaar kan krijgen,’ vertelde Anton Damen, bedenker van Plandeldag, vorig jaar in een interview. Naast Utrecht zwerfafvalvrij maken, is het doel van het evenement ook om aandacht te vragen voor het voorkómen van zwerfafval.

Plandelen, ploggen, platerfietsen

Overigens kwamen er dit jaar nieuwe opruim-manoeuvres bij. Er werd niet alleen geplandeld, maar ook ‘geplogd’ (plastic rapen en hardlopen) en ‘geplaterfietst’ (plastic rapen en waterfietsen). Bij elkaar is er minimaal 637 kilometer aan straten zwerfafvalvrij gemaakt, volgens Damen. Dat konden ze bijhouden via de app ‘WePlog’. ‘De inspanningen van de deelnemers die de app niet gebruikten moeten daarbij worden opgeteld.’

Bingo!

Naast het plandelen, ploggen en platerfietsen vonden er nog meer ludieke activiteiten plaats op de schoonmaakdag. Zo werd de toepasselijke animatiefil WALL-E getoond, was er een Wastebar waar je poffertjes kreeg in ruil voor zwerfafval en kon je meedoen aan de plandelbingo.

Minder plastic en blikjes

De dag eindigde met een presentatie van zwerfafvalonderzoeker Dirk Groot, die het type zwerfafval onderzocht. Conclusie: dit jaar werd er 80% minder plastic en 86% minder blikjes gevonden dan vorig jaar. Mogelijk vanwege het pas ingevoerde statiegeld op flesjes en blikjes.

Zin om zelf een mee te doen aan Plandeldag? Nummer drie staat al gepland, op 31 augustus 2024.

 

 

Scroll naar boven