Categorieën
Nieuws

Ja of nee: is het verstandig om spinazie opnieuw op te warmen?

Je hebt het misschien wel eens gehoord: spinazie zou niet goed zijn voor onze gezondheid als je het opnieuw opwarmt. Er zouden dan schadelijke stoffen ontstaan. Maar wat is daarvan waar?

Als je gister heel toevallig een kliekjes hebt gekookt met flinke portie spinazie, dan hebben we goed nieuws voor je. Je kan je gerechten met spinazie gewoon opnieuw opwarmen in de magnetron. Maar wel onder bepaalde voorwaarden.

Schadelijke stoffen

Spinazie bevat de stof nitraat, deze stof zit ook in voedingsmiddelen zoals andijvie, sla en rode bieten. Met nitraat op zich is niks mis. Het nadeel van deze stof is alleen dat bacteriën het kunnen omzetten in iets anders, namelijk nitriet. En dit ‘broertje’ van nitraat kan in grote hoeveelheden wél schadelijk zijn voor ons lichaam.

Nitriet kan het zuurstofgehalte in ons bloed namelijk verminderen. En in bepaalde omstandigheden kan het zelfs worden omgezet in een kankerverwekkende stof. Dat klinkt niet zo best.

Lees ook
Auw! Waarom je buikpijn krijgt van ui, prei en knoflook

Koelkast

Om te voorkomen dat nitraat wordt omgezet in nitriet is het belangrijk je spinaziegerecht in de koelkast te bewaren. Bacteriën doen hun werk namelijk het best in kamertemperatuur. Laat je jouw spinaziegerecht een nacht buiten de koelkast staan, dan zit er de dag erna flink wat nitriet in. Al noemen experts het onwaarschijnlijk dat de hoeveelheid nitriet in voeding schadelijk is. Maar een bord voeding zonder al die bacteriën klinkt toch beter.

Laat je gerecht na de eerste bereiding daarom snel afkoelen en plaats het direct in de koelkast. Dan is het echt geen probleem om je bordje spinazie weer op te warmen. Houd het bewaren van je gerecht in de koelkast echter wel bij 2 dagen. And you’re good to go.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: Gettyimages

The post Ja of nee: is het verstandig om spinazie opnieuw op te warmen? appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON