Je huis snel opruimen? Zo ben je klaar voor onverwachts bezoek

Je huis snel opruimen omdat er onverwachts bezoek aankomt? Of omdat je meer rust in je hoofd wilt zonder direct alles aan te pakken? Zo ruim je de boel in 15 minuten op.

Laten we eerlijk zijn: we hebben niet altijd zin om het huis schoon te maken, maar willen wel dat het er opgeruimd en netjes uitziet. Wie lui is, moet slim zijn. Journalist Jennifer Barger vroeg voor The Washington Post aan opruimexperts hoe je de illusie wekt van een opgeruimd huis.

Je huis snel opruimen

Voordat je begint, vraag je af waarom je je huis snel wilt opruimen. Komen er mensen eten of een filmpje kijken? Of wil je zelf rustig kunnen werken zonder afgeleid te worden door rommel? Denk aan wat je gaat doen in welke ruimte en focus daarop.

Ruim de rommel op. Rondslingerende rommel is de vijand van een opgeruimd huis. Richt je op de ruimtes waar je gebruik van maakt. Zet alles terug op z’n plek of pak een emmer of zak waar je alles in gooit en zet deze in een andere kamer.
Breng licht in de kamer. Het is bewezen dat een lichte ruimte opgeruimder oogt. Doe alle gordijnen open en zet een eventueel sfeervolle lamp aan.
Klop de kussens op en vouw de handdoeken. Opgeklopte kussens, een kleed dat netjes over de bank hangt, een opgemaakt bed en opgevouwen handdoeken maken al een groot verschil. Schud of vouw al het ‘zachte’ op.
Haal een doekje over oppervlaktes. Stof wekt de indruk dat er een tijd niets is gebeurd. Stof de oppervlaktes in het zicht of waar licht op valt af, zoals de tv, de kast en de tafels. En vergeet de vlekken op de spiegel of je glazen deur niet.
Denk aan de geur. Een opgeruimd huis gaat niet alleen over de aanblik, maar ook over de geur. Zet een raam open voor wat frisse lucht en pak die geurstokjes of geurkaars uit de kast.

Bonustip: voorkom dat je huis een rommel wordt door elke dag van de week iets te doen. Zo houd je het overzichtelijk en netjes en ben je niet je halve zaterdag kwijt aan schoonmaken en opruimen.

Meer lezen

5 tips voor een opgeruimd huis en een rustig hoofd.
Waarom we zoveel spullen verzamelen (en hoe je start met opruimen).
Een opgeruimd bureau (thuis of op je werk).

Tekst Lisanne van Marrewijk  Illustratie Femme ter Haar
Gepubliceerd op 28 september 2023

Scroll naar boven