Je kleding inleveren voor statiegeld: het kan al

Statiegeld op blikjes en flesjes, dat kennen we nu wel. Maar heb je al van statiegeld op kleding gehoord? Bij het Nederlandse kledingmerk New Optimist is het een feit. 

Lever jij al blikjes of flesjes in voor statiegeld? Dat kan nu je nu ook met kleding doen. Tenminste, als het van het merk New Optimist is, want daar staat voortaan statiegeld op. Ze willen zo voorkomen dat hun kleren in de categorie wegwerpmode belanden. Die categorie is in Nederland namelijk nogal goed vertegenwoordigd.

In 2021 gooiden we 169 miljoen kilo textiel weg, volgens data> van de Rijksoverheid. Daarom wordt mode- en textielbedrijven sinds 1 juli gevraagd zelf een systeem te bedenken om kleding en textiel in te zamelen. Helemaal spontaan is het plan van New Optimist dus niet.

Keep up with the clothes

Hoe het precies in zijn werk gaat? Er komt 2,50 tot 10 euro aan statiegeld bovenop de aankoopprijs van een kledingstuk. Dat krijgen klanten terug als ze de kleren weer inleveren. Zo worden ze gemotiveerd om de kleding terug te brengen in plaats van weg te gooien. Elk kledingstuk heeft een QR-code zodat je precies kunt volgen waar je nieuwe shirt, jas of broek heen gaat, van productie tot recycling. 

Zonder rits

Het merk garandeert dat de kleding die klanten inleveren, wordt hergebruikt of gerecycled. Daar houden ze ook rekening mee bij de productie van de kleding: die wordt zo duurzaam mogelijk gemaakt. “We vermijden bijvoorbeeld ritsen, conventionele knopen en gebruiken katoenen labels,” vertelt Nelleke Wegdam, medeoprichter van New Optimist, aan Editie NL. 

Met statiegeld op kleding wordt de modecirkel 100 procent circulair, volgens het merk. New Optimist is – volledig in lijn met hun naam – erg optimistisch over het effect van hun aanpak, maar de resultaten zijn nog niet binnen, dus dat is nog even afwachten. Desalniettemin, de visie is er.

Zie jij jezelf ook een circulair kledingstuk dragen? Hier staat welke winkels deelnemen aan het statiegeldsysteem van New Optimist.

Meer lezen

Mariska draagt alleen nog maar tweedehands kleding: ‘Bizar om te zien wat mensen weggooien.’
Monique en Laura richtten kledingruilwinkel The Swapshop op.
Duurzaam nieuws: 5 tips zodat je kleding langer meegaat.

Tekst Caren Maris  Illustratie Ana Hard
gepubliceerd op 25 oktober 2023

Scroll naar boven