Je passie vinden? Welnee, dit werkt misschien wel beter

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Dat is niet altijd makkelijk in een paar woorden of zinnen te vatten. Als je überhaupt al weet wat je passie is. 

We worden opgevoed met het idee dat je passie iets is wat je kunt vinden. Iets wat vooraf bepaald is, ergens verstopt ligt en zodra je ’m hebt gevonden je leven een stuk makkelijker maakt. En leuker bovendien. Maar het is helemaal niet gek dat je geen idee hebt wat je passie is, schrijft de Amerikaanse hoogleraar organisatiegedrag Paul A. O’Keefe in Scientific American. En misschien wel beter.

Je hoeft niks te vinden

Uit onderzoek van de hoogleraar blijkt dat een passie niet per se één vaststaand ding is, maar zich, net zoals een interesse, kan ontwikkelen. Een passie kan ontstaan door nieuwsgierigheid, bijvoorbeeld nadat je in een tijdschrift kennismaakte met het maken van zines, en zich ontwikkelen door je erin te verdiepen, het te ervaren en eigen te maken. Iets wat eerst ‘gewoon’ interessant of leuk was, kan zo uitgroeien tot een passie.

Mindset

Volgens O’Keefe kan de overtuiging dat een passie vooraf bepaald en onveranderlijk is, je tegenhouden om open te staan voor die nieuwe dingen. Het weerhoudt je ervan om andere wegen in te slaan en nieuwe interesses te ontdekken. En dat maakt je minder veerkrachtig en creatief.

Hij vergelijkt de overtuiging met een fixed mindset. Als je ervan uitgaat dat talent en intelligentie aangeboren en onveranderlijk zijn, ben je geneigd om ook op die manier naar passies en interesses te kijken.

Mensen met een growth mindset daarentegen gaan ervan uit dat je intelligentie, vaardigheden en talent kunt ontplooien door hard te werken. En zo kun je ook je interesses en passies met een open en nieuwsgierige blik onderzoeken en ontwikkelen.

Interesses staan niet vast

Zo raakte Hanneke geïnteresseerd in glaskunst toen ze iets moois zocht voor het graf van haar dochter. Al gauw zegde ze haar stressvolle baan op en bouwde ze deze hobby uit tot haar werk. Op de onverwachtste momenten en plekken kun je jouw passie tegen het lijf lopen, op één voorwaarde: dat je er ontvankelijk voor bent.

Dat betekent niet dat elk onderwerp mogelijk een nieuwe passie is, maar een groeimindset helpt je wel om nieuwsgierig te blijven en nieuwe dingen te proberen. En wordt het niet je volgende passieproject, dan brengt het je in ieder geval nieuwe inspiratie, creativiteit en energie.

Meer lezen

Wat is intuïtie precies? Een beginnersgids.
Zo laat je een nieuw deel van jezelf aan het woord.
Meer rust in je hoofd? Leer bewuste keuzes maken, dat helpt.

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Getty Images/Maskot
Gepubliceerd op 23 november 2023

Scroll naar boven