Kathedraal in Werelderfgoeddeel van centrum Odesa geraakt door raket

Bij de beschieting van de afgelopen nacht van de Oekraïense havenstad Odesa heeft de bekende Transfiguratiekathedraal een voltreffer gekregen. De kathedraal is zwaar beschadigd.

De Transfiguratiekathedraal is de oudste en grootste kathedraal in Odesa en staat in het historische centrum van de havenstad. Het centrum van Odesa staat op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties.

“De verwoesting is enorm, de helft van het dak is weg”, zei aartsdeken Andri Paltsjoek tegen persbureau AP. “Maar met Gods hulp zullen we hem herbouwen”, waarna hij in huilen uitbarstte. Terwijl hij sprak, brachten medewerkers van het complex documenten en waardvolle objecten naar buiten.

Volgens Paltsjoek is de kathedraal door een Russische raket geraakt, die vervolgens in de kelder ontplofte. Twee mensen die op dat moment binnen waren, raakten gewond.

De Russen wijzen de verantwoordelijkheid van de hand. Het meest aannemelijk is dat de kathedraal door een Oekraïense luchtafweerraket is geraakt, zegt het Russische ministerie van Defensie.

Enorme knal

De Nederlandse oud-diplomaat Robert Serry is in Oekraïne voor Stichting OpendoorUkraine.NL, die zich inzet voor het herstel van het land. Hij sliep vannacht in Odesa op loopafstand van de kathedraal.

“Rond 02.00 uur werd ik wakker van het luchtalarm. Dan wacht je altijd even of het serieus is. Na misschien twee minuten hoorde ik een enorme knal, dus dat was duidelijk een inslag dicht bij.” Terwijl hij naar de schuilkelder liep, volgden meer knallen.

Serry ging vanochtend bij de kathedraal kijken. “Honderden mensen zijn daarnaartoe gekomen om te zien wat er is gebeurd, maar ook om te helpen. Ook elders zijn inslagen geweest. Als ze het op de haven gemunt hadden, hebben ze deze keer wel heel slecht gericht.”

Dat de kathedraal door een Oekraïense raket kan zijn getroffen, zoals Rusland beweert, gelooft Serry niet. “Totale onzin. Het is zo’n klap geweest. Natuurlijk zeggen ze dat, maar dat lijkt me zeer, zeer onwaarschijnlijk.”

Wraak

De Oekraïense president Zelensky zweert wraak. “Voor het Russische kwaad is geen excuus. Het kwaad zal verliezen. En je kan er zeker van zijn dat er vergelding komt voor de Russische terroristen. Ze zullen het voelen.”

Tsarina Catharina de Grote gaf in 1795 opdracht voor de bouw. Het werd in de jaren dertig van de vorige eeuw onder het communistische Sovjetregime weer afgebroken. In 1999 begon de herbouw. Die duurde vier jaar.

Behalve de kathedraal werden vannacht ook huizen en appartementen getroffen. Een persoon werd gedood en in totaal raakten twintig mensen gewond.

Rusland heeft Odesa de afgelopen week meerdere keren aangevallen. Tot nu toe waren vooral havengebouwen en haveninstallaties het doelwit.

Scroll naar boven