Kerstontwijkend gedrag neemt toe: 5x zo ontvlucht je sociale verplichtingen

Lange avonden tafelen, sociaal doen en gespeeld dankbaar zijn voor het zoveelste paar kerstsokken dat je cadeau krijgt. Steeds meer mensen knijpen er liever tussenuit tijdens de feestdagen. Vijf tips.

Kerstontwijkend gedrag lijkt steeds vaker voor te komen, merken verschillende vakantiewebsites. De voornaamste reden om tijdens de kerstdagen op de vlucht te slaan, is het ontlopen van sociale verplichtingen.

Je kunt vrienden en familie natuurlijk zeggen dat je op vakantie bent en je een paar dagen schuilhouden onder een dekentje op de bank. Heb je daadwerkelijk zin om even weg te gaan, hier een aantal tips.

Kerst ontvluchten doe je zo

Inpakken en wegwezen
Pak je biezen en boek een vakantie. Zowel binnen als buiten de landsgrenzen zijn er genoeg plekken om tot rust te komen of juist de drukte op te zoeken. Boek bijvoorbeeld een tiny house in het bos, of bezoek een nieuwe stad.
Cultureel uitje
Veel musea zijn tijdens de kerstdagen gewoon open. Bonus: het is op dit soort dagen vaak zo rustig dat je alles met een slakkengang kunt bekijken.
Aan de retreat
Zin om even helemaal te ontprikkelen tijdens de feestdagen? Er zijn in binnen- en buitenland genoeg trips te vinden waarbij het enige doel ontspanning is. Zoals een yoga- en meditatieweek op de Veluwe.
Zweten maar
Sommige sauna’s openen hun deuren tijdens de kerstdagen. Omdat de meeste mensen in de sauna braaf hun mond houden is het een ideaal uitje voor als je geen zin hebt in smalltalk, ‘hoe is het in de liefde?’-vragen en flauwe grappen van familie.
Sssht!
Is er iets beter dan in het donker zitten, onbeperkt snaaien en luisteren naar mensen op wie je níét hoeft te reageren? Bekijk een kerst- of juist geen kerstfilm in de bioscoop.

Meer lezen

Ho, ho, ho: zo bewaak je je energie rondom de feestdagen.
Slapen in het bos: het kan in dit huisje.
De zoveelste feestdag met je vaste clubje: tradities verbreken, zo doe je dat volgens een expert.

Tekst Ruby Wijdenbosch  Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 7 december 2023

Scroll naar boven