Kijktip: deze ontluikende documentaire over vrouwenvoetbal

Caroline Buijs is creative managing editor van Flow en heeft een creatieve blik. Ze zag een documentaire over vrouwenvoetbal die ze graag tipt.

Ooit geweten dat het vrouwenvoetbal rond 1918 in Engeland al razend populair was, en vrouwenelftallen als paddenstoelen uit de grond popten? Dat daar vervolgens een einde aan kwam omdat artsen in medische tijdschriften publiceerden dat voetbal voor vrouwen ‘ongezond’ zou zijn en clubs die vrouwenvoetbal bleven faciliteren door de bond geschorst werden?

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werd het vrouwenvoetbal gelukkig opnieuw populair – de medische bezwaren bleken ongegrond. En nu blijkt er in 1971 al een WK vrouwenvoetbal te zijn georganiseerd in Mexico – het best bezochte sportevenement voor vrouwen aller tijden. Waarom horen we daar dan nooit iets over? Omdat het toernooi uit de sportgeschiedenis is geschreven en de FIFA het toernooi nooit heeft erkend: de wereld was er nog niet klaar voor.

Copa 71

Daarover gaat de geweldige documentaire Copa 71 die ik deze week op het IDFA zag, geproduceerd door Venus en Serena Williams. Naast dat de documentaire een geweldig tijdsbeeld van de jaren zeventig geeft – zoals de ‘vintage’ sporttenues met gestreepte kousen (zo veel mooier dan de outfits van nu) – zat ik me in mijn bioscoopstoel vooral te verbijten over de mannelijke officials die zich op allerlei manieren denigrerend uitlaten over het vrouwenvoetbal.

Maar de vrouwenelftallen trekken zich hier niets van aan en reizen af naar Mexico, waar ze als helden worden ontvangen. In de documentaire komen de spelers uit 1971 van onder meer de Mexicaanse, Argentijnse, Italiaanse en Deense elftallen aan het woord. Stuk voor stuk inspirerende vrouwen. Onbevreesd en onverstoorbaar zetten ze de mannelijke officials buitenspel. Met name de Italiaanse speler Elena Schiavo is door haar moed en rebelsheid mijn nieuwe rolmodel: van haar zou ik graag een voetbalplaatje boven mijn bureau willen hangen.

Kijk op idfa.nl voor data waarop de film draait.

Meer lezen

Caroline is ook enthousiast over het boek Burn-out dagboek van Maartje Hartjes. 
3 boeken voor een regenachtige dag in de herfst. 
Nog een kijktip: het geheim van een lang en leuk leven. 

Tekst Caroline Buijs

Scroll naar boven