Kijktip: het vijfde seizoen van Virgin River

Het vijfde seizoen van Virgin River volgt trouw de succesformule van de eerdere seizoenen en trapt ook weer in dezelfde valkuilen, maar alsnog was recensent Ruben Praster onder de indruk van een bepaalde verhaallijn.

Na vier seizoenen Virgin River heb je wel een idee wat je kunt verwachten van de populaire dramaserie, en het vijfde seizoen geeft je precies wat je verwacht. Er is drama, liefde, een klein beetje humor en net iets te veel misdaad en geweld. Want laten we eerlijk zijn: je kijkt de Netflix Original vooral om weg te zwijmelen en niet om een amateuristische drugsbaron aan het werk te zien.

Mierzoet

Het vijfde seizoen van Virgin River is daardoor zoals altijd een wisselvallige serie die net iets te hard z’n best doet om geen mierzoete Hallmark-serie te zijn. Om voor wat meer spanning te zorgen, raakt Brady (Ben Hollingsworth) steeds meer in de ban van moederlijke misdaadbaas Melissa Montgomery (Barbara Pollard) en halverwege het seizoen ontstaat er een grote bosbrand die talloze mensen in gevaar brengt.

In tegenstelling tot het suffe misdaadverhaal overtuigt de heftige bosbrand wél en het vijfde seizoen van Virgin River is op dat moment op z’n best. Alle bewoners komen samen om elkaar te helpen en de hoofdpersonen laten zich van hun heldhaftigste kant zien. De vlammen zijn ook op indrukwekkende wijze in beeld gebracht en laten je vrezen dat er een einde komt aan het idyllische dorpje.

Wegzwijmelen

Maar zoals ik al eerder aangaf: we kijken Virgin River om weg te zwijmelen met verpleegster Mel (Alexandra Breckenridge) en stoere barman Jack (Martin Henderson). Hun relatie lijkt in het vijfde seizoen sterker dan ooit, maar toch krijgen ze weer een aantal tegenslagen te verwerken. Dit drama is geloofwaardig, net zoals de gezondheidsproblemen van Hope (Anette O’Toole). De serie zou een stuk beter zijn als ie zich zou beperken tot romantiek en drama.

Voor de trouwe fan van Virgin River wordt dit vijfde seizoen opnieuw genieten; vooral het middenstuk, waarin iedereen samenkomt om elkaar te helpen, is erg sterk. Schurk Melissa is minder geslaagd, maar gelukkig biedt de Netflix-serie genoeg romantische en dramatische ontwikkelingen om weer tien afleveringen lang te boeien.

Virgin River is te zien op Netflix. Op 30 november verschijnen er nog twee kerstafleveringen.

Dit artikel verscheen eerder op Veronicasuperguide.nl.

Meer lezen

Waarom slow tv zo goed scoort.
Bente is eerlijk over haar kijkgedrag.
Tip van de redactie: Netflix-serie Détox.

Tekst Ruben Praster  Fotografie Netflix via Veronica Superguide  Illustratie Femme ter Haar
Gepubliceerd op 15 september 2023

Scroll naar boven