Kleine lieve dingen: Irene over het grote eenzaamheidsgevoel

Irene Smit is creative director van Flow en mental health-deskundige. In Flow 2 kijkt ze terug op een tijd waarin ze zich vaak eenzaam voelde.

Ik heb best veel vriendinnen en dat voelt rijk. En toch voelde ik me nog niet zo lang geleden vaak eenzaam. Ik kon het niet goed verklaren. Regelmatig overspoelde het me, als een golf die al het fijns wegdrukte.

Ik probeerde dat gevoel te bestrijden met: meer. Meer sporten, meer werken, meer daten, meer afspraken, meer netflixen. Maar (verrassing ) het werkte niet.

Dankbaarheids-dagboekje

Totdat ik de sleutel vond. Het antwoord bleek niet meer te zijn, maar minder. Om te beginnen minder wegduwen: me door de golf laten overspoelen en ernaar kijken totdat hij over z’n hoogtepunt was en vlakker werd. Vervolgens minder vluchten in van alles, maar de tijd nemen om met aandacht te kijken naar de kleine mooie momenten van liefde in mijn leven. De afgelopen jaren stond ik meer dan ooit stil bij alle kleine gebaren, lieve appjes, cadeautjes en momenten met vriendinnen – en ik sloeg ze op als een soort dankbaarheids-dagboekje in mijn hoofd. Zo werd dat knagende gevoel langzamerhand minder.

Het grote eenzaamheidsgevoel

En toen gebeurde er afgelopen december iets waarvoor ik altijd zo bang was geweest en waarvan ik dacht dat dit het Grote Eenzaamheidsgevoel enorm zou aanwakkeren. M’n mam overleed. Ik zette me schap voor de vloedgolf, maar hij kwam niet. Er spoelde wel een andere golf aan van liefde en attente acties. De ene vriendin bracht eten, de ander schreef een brief, hielp foto’s uitzoeken voor de crematie of stuurde een kaartje. Degene die ik jaren niet had gesproken, stuurde precies de goede tekst in een mooi appje. En ik? Ik focuste op al die kleine lieve dingen van de mensen om me heen en voelde me rijk. Het gevoel van eenzaamheid bleef uit.

Vriendschap

A good friend is a connection to life – a tie to the past, a road to the future, the key to sanity in a totally insane world, schreef de Amerikaanse auteur Lois Wyse. Haar woorden passen perfect bij het openingsverhaal over vriendschappen in Flow 2 van journalist Liddie Austin.

Mijn plan? Nog meer focussen op vriendschap dit jaar en de kleine dingen die we voor elkaar kunnen betekenen. Misschien voelen anderen zich er ook een beetje minder eenzaam door.

En jij, voel jij je weleens eenzaam? En wat doe je dan? Ik hoor het graag, je kunt me mailen op irene.smit@flowmagazine.nl.

Meer lezen

Irene over haar mental health: “Ik kon geen rust meer vinden”.
Andere mensen zijn niet altijd de oplossing tegen eenzaamheid.
Goed nieuws: hoe podcasts eenzaamheid kunnen verminderen (+ luistertips).

Tekst Irene Smit  Fotografie Danique van Kesteren
Gepubliceerd op 15 maart

Scroll naar boven