Veel jongeren protesteren omdat ze zich zorgen maken over de toekomst. Tegen het leenstelsel of voor het milieu. Gelukkig maar, want activisme blijkt goed te zijn voor je mentale gezondheid.
De afgelopen 20 jaar is de prestatiedruk voor jongeren op school verdriedubbeld, vertelt jongerenorganisatie Young Impact aan RTL Nieuws. Daarbij hebben jongeren veel onzekerheden over de toekomst: een studieschuld, weinig uitzicht op een eigen huis en de toenemende klimaatverandering. Zo op een rij klinkt dat allemaal niet echt positief. Logisch dus, dat deze zorgen effect hebben op de mentale gezondheid van jongeren.
Power to the youths
Er is gelukkig goed nieuws. Uit onderzoek van de Amerikaanse organisatie Child and Adolescent Mental Health blijkt dat jongeren eerder geneigd zijn actie te voeren als een kwestie hen direct raakt. Zo kunnen ze dus van alles voor elkaar krijgen, wat ze op hun beurt weer sterker en mentaal gezonder maakt.
Steeds bewuster
Aan het onderzoek deden verschillende Amerikaanse jongeren mee. Ze kwamen uit het hele land en werden twee jaar lang gevolgd. De jongeren hebben één ding gemeen: ze zitten allemaal bij een activistische jongerenorganisatie. Daar ontwikkelden ze hun kritisch denken, drijfveer en gevoel voor activisme. Kritisch bewustzijn, noemen ze dat in het onderzoek.
Aandacht voor activisme
De voordelen van kritisch bewustzijn? De jongeren presteren beter op school, hebben meer kans op een succesvolle carrière en zijn gelukkiger. Dit zie je vooral terug bij jongeren die ook daadwerkelijk actie ondernemen door bijvoorbeeld te protesteren. Hierdoor voelen ze zich beter over zichzelf en zijn ze meer betrokken bij hun omgeving. Geen jongere, maar wel de drang om de straat op te gaan? Het positieve effect geldt, vanzelfsprekend, voor alle leeftijden.
Meer lezen
Weg met de prestatiedruk onder jongeren: het ideale plaatje bestaat niet.
Jong&Out: een platform voor LGBTQIAP+-jongeren.
Activisme op je eigen manier vormgeven.
Tekst Nadie van Moorselaar Bron Greater Good Magazine Illustratie Léa le Pivert
Gepubliceerd op 21 oktober 2023