Lage bloedsuiker zonder diabetes symptomen en oorzaak

Lage bloedsuiker zonder diabetes

Het bloedsuikergehalte blijft bij gezonde mensen op het juiste niveau. Bij gezonde mensen zal onder normale omstandigheden de bloedsuikerspiegel variëren tussen de 4 mmol/l en 8 mmol/l. Het bloedsuikergehalte wordt op peil gehouden door de hormonen: insuline, glucagon, adrenaline en cortisol.

Veel mensen, ook die zonder diabetes, kampen met schommelingen in hun bloedsuikerspiegel. Dat kan zich uiten in een hoge bloedsuiker of juist een lage bloedsuiker. Heb jij hier ook weleens last van? Dat je ineens misselijk of duizelig wordt en dit pas oplost door te eten? Dan ben je zeker niet de enige. Ook mensen met een gezonde bloedsuikerspiegel kunnen schommelingen krijgen door onregelmatig te eten gedurende een dag of bijvoorbeeld het verkeerde voedsel. In dit artikel behandelen wij met name mensen zonder diabetes die regelmatig een lage bloedsuiker hebben.

Wat merk ik van een te lage bloedsuiker?

Als uw bloedsuiker te laag is (een hypo) kunt u 1 of meer van deze klachten hebben:

 • honger
 • zweten
 • trillen
 • duizelig zijn
 • hartkloppingen
 • gapen
 • in de war zijn
 • rusteloos voelen
 • tintelingen in uw handen, voeten of lippen
 • wazig zien
 • dubbel zien
 • hoofdpijn
 • een wisselend humeur

Voedingsadvies

Bij een echte hypo gelden de volgende adviezen:

– Neem direct iets met glucose. Neem 20 gram druivensuiker (dextrose; ‘Dextro energy’, 6-8 glucosetabletten) of een glas gewone frisdrank (geen light) of 40 ml limonadesiroop aangelengd met water. Zorg dat je altijd iets met glucose bij de hand hebt.
– Neem iets met koolhydraten wanneer de volgende maaltijd op zijn vroegst over anderhalf uur is. Bijvoorbeeld een snee brood, een appel of een glas vruchtensap.
– Controleer na 20 minuten met de glucosemeter of je bloedsuikergehalte voldoende gestegen is. Is het onder de 4,5 mmol/liter, neem dan nogmaals 20 gram glucose. Dit geldt alleen voor mensen met diabetes, omdat zij over een glucosemeter beschikken.

Stress, medicatie en ziekte zonder diabetes

Naast voeding kan medicatie, ziekte, stress, alcohol en (voor vrouwen) schommelingen in de hormoonspiegel een rol spelen in de schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Af en toe kan je er dus niet aan doen, maar heb je wel te maken met schommelingen. Door dan toch goed op te letten op je voeding kan je de schommelingen vaak snel weer oplossen. Door bij een lage bloedsuiker fruit te eten bijvoorbeeld.

Wat is een gevaarlijke suikerwaarde?

Een te lage bloedsuiker is gevaarlijk. Er is snel actie nodig. Uw bloedsuiker is te hoog als deze hoger is dan 9. Een te hoge bloedsuiker noemen we hyperglykemie

Kun je ook een hypo krijgen zonder diabetes?

De huisarts kan vaststellen of iemand een afwijkend bloedsuikergehalte heeft. Bij mensen zonder diabetes is de bloedsuikerwaarde bij hypoglykemie lager dan circa 2,5 tot 2,8 millimol per liter.

Welke factoren kunnen de bloedsuiker beinvloeden?

Je bloedglucosewaarde wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals voeding, beweging en stress. De hoeveelheid suiker in het bloed is nooit constant, ook niet bij mensen zonder diabetes. Vergelijk het met een rivier: die transporteert een heleboel verschillende stoffen, maar nooit in dezelfde hoeveelheden.

Wat is de oorzaak van lage bloedsuiker?

Vaak is hypoglykemie een gevolg van diabetes mellitus. Hypoglykemie kan meerdere oorzaken hebben, zoals een teveel aan insuline, te weinig voedsel, zwangerschap en medicijngebruik. Symptomen van hypoglykemie zijn onder andere zweten, nerveusheid, beven en verstoord zicht.

Wanneer is uw bloedsuiker te hoog of te laag?

Uw bloedsuiker is te laag als deze lager is dan 3,5.
Een te lage bloedsuiker noemen we hypoglykemie (een hypo).
Een te lage bloedsuiker is gevaarlijk.
Er is snel actie nodig.
Uw bloedsuiker is te hoog als deze hoger is dan 9.
Een te hoge bloedsuiker noemen we hyperglykemie.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk.
Het is wel nodig om uw behandeling te bespreken. Misschien moet die aangepast worden.

Kun je diabetes hebben zonder het te weten?

Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.

Is gember goed voor diabetes?

Gember houdt je bloedsuikerspiegel in balans Gember verbetert de werking van insuline en je insulinegevoeligheid. Het is in staat om de opname van glucose van je spier- en vetcellen te verhogen, waardoor zowel je bloedsuikerspiegel als ook het insulinegehalte in je bloed sneller zal dalen

Wat te doen bij een te laag bloedsuikergehalte?

Als uw bloedsuiker te laag is (hypo) of als u klachten heeft die daarbij passen, doet u dit: Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank). Of drink een groot glas water leeg met daarin een flinke scheut limonadesiroop of een lepel suiker (goed roeren). Of eet 6 tabletten druivensuiker.

Welke thee verlaagt suiker?

Drie kopjes zwarte thee per dag kunnen dan ook diabetes helpen te voorkomen. De onderzoekers van de beide universiteiten ontdekten dat de anti-oxidanten uit zwarte thee de werking van enzymen, die het bloedsuikergehalte in het bloed opdrijven, helpen te neutraliseren.

Reactieve hypoglykemie

Reactieve hypoglykemie treedt meestal op als u een paar uur na het eten van een maaltijd een lage bloedglucosespiegel heeft. Het is niet helemaal duidelijk wat erachter zit, maar het is waarschijnlijk overproductie van insuline.

Niet-reactieve hypoglykemie

Niet-reactieve hypoglykemie , ook bekend als hypoglykemie bij vasten, is niet direct gerelateerd aan voedselconsumptie. Deze kunnen allemaal van invloed zijn op het vermogen van uw lichaam om insuline af te geven, wat kan leiden tot een lage bloedsuikerspiegel.

Hypo’s zonder diabetes

artikelen gerelateerd aan dit onderwerp:
diabetes type 2 insuline resistentie verklaard
Wat te doen bij lage bloedsuiker zonder diabetes
Diabetesmedicijn bijna op door afvalhype: ruim 40.000 patiënten in de knel

Ook zochten anderen op:

te lage bloedsuiker gevaarlijk
lage bloedsuiker symptomen
lage bloedsuiker voor de nacht
lage bloedsuiker afvallen
lage bloedsuiker hersenen
lage bloedsuikerspiegel voorkomen
lage bloedsuiker na eten
reactieve hypoglykemie test
symptomen lage bloedsuiker bij ouderen
te lage bloedsuiker gevaarlijk
lage bloedsuiker oorzaak

Scroll naar boven