Voel jij je in de winter lusteloos en moe? Wees voorbereid, met deze tips van deskundigen.
We kunnen er niet langer omheen: de dagen worden korter. Daar kun je tegenop zien als je last hebt van een winterdip of depressieve gevoelens. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen.
Een winterdip is nogal voorspelbaar en dat is een voordeel, volgens Norman Rosenthal, de Amerikaanse professor die het fenomeen voor het eerst beschreef. Zo kun je op tijd voorbereidingen treffen, en niet pas op het moment dat je je al moedeloos begint te voelen. ‘Dan ben je namelijk vooral bezig met van dag tot dag leven, en staat je hoofd er niet naar,’ zegt Rosenthal in zijn boek Defeating SAD: A Guide Through All Seasons. Ten strijde, dus.
Elk jaar last van een winterdip? Dit kun je doen
Dit zijn drie tips van deskundigen waarmee je een winterdip, en zelfs depressie kunt aanpakken.
Laat er licht zijn
De grote boosdoener van een winterdip is het gebrek aan zon, volgens professor Norman Rosenthal. Nu valt er weinig te doen aan het gebrek aan zonlicht in de herfst en de winter, maar er bestaat wel een remedie: lichttherapie. Door dagelijks met je gezicht in het licht van een zonlichtlamp te zitten, maak je minder melatonine en meer serotonine aan. Dat kan eraan bijdragen dat je je energieker en gelukkiger voelt. Nog een pluspunt: anders dan bij echt zonlicht hoef je voor deze therapie de deur niet uit.
Blijf actief
Ga vooral door met je hobby’s, en met het zien van je vrienden. Dat soort routines houden je mentaal gezond, volgens professor Kelly Rohan, professor van de Amerikaanse Universiteit van Vermont. Hoewel het houden van een winterslaap heel logisch lijkt – beren doen het toch ook – is te veel slaap geen goed idee bij een winterdip. Je houdt er een dip of depressie juist eerder mee in stand, volgens deskundigen. Beter plan je je afspraken met vrienden of bij de sportschool ver vooruit, als stok achter de deur.
Overweeg therapie
Alles in je eentje oplossen? Liever niet, zeker niet als het woord winterdip eigenlijk een understatement is. Een optie kan cognitieve gedragstherapie zijn, want dat is nog effectiever dan lichttherapie, blijkt uit onderzoek van de American Journal of Psychiatry. Driekwart van de proefpersonen met winterdepressie gaf na twee jaar cognitieve gedragstherapie aan er geen last meer van te hebben, dus dat biedt perspectief.
Meer lezen
Helpt lichttherapie tegen de winterdepressie?
Tip van de psych: zo kun je je geluksgevoel een handje helpen.
Geruststellende woorden voor als je last hebt van een winterdepressie.
Tekst Caren Maris Fotografie Stocksy
Gepubliceerd op 2 november 2023