Lekker dan: vrouwen hebben vaker last van hoofdpijn dan mannen. Hoe zit dat?

Is het je weleens opgevallen dat de mannelijke medemens in je omgeving veel minder last heeft van hoofdpijn? Het is écht waar, zeggen experts. Dat zit zo.

Onlangs vroegen onderzoekers in een Amerikaanse enquête hoe vaak mensen in de afgelopen drie maanden last hadden van hoofdpijn. Wat bleek? Drie keer zoveel vrouwen gaven aan ‘veel last’ te hebben.

Daar zijn meerdere oorzaken voor volgens een artikel van The New York Times, maar hormonen lijken de grootste boosdoener te zijn. Dat heeft alles te maken met oestrogeen, dat flink daalt vlak voor de menstruatie. Uit onderzoek van Jelena Pavlovic, een neuroloog in New York, blijkt dat die plotselinge daling kan zorgen voor migraine.

Hoofdpijn vlak voor en tijdens je menstruatie

Niet zo gek dus, dat je vlak voor en tijdens je menstruatie kampt met die vervelende pijn. Ook tijdens een zwangerschap en de overgang kunnen vrouwen meer last hebben van hormonale hoofdpijn, omdat oestrogeenlevels dan behoorlijk wiebelen.

Dan is er nóg een mogelijke oorzaak voor het feit dat vrouwen vaker last hebben van hoofdpijn dan mannen: stress. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen meer stress lijken te ervaren. Zowel op het gebied van werk, familie als andere sociale verplichtingen. En: vrouwen lijken ook vaker te worstelen met slaap. Krijg je te weinig, ook dán kan er hoofdpijn optreden.

Echt vrolijk worden we er niet van, maar het is toch fijn om te weten waar die hoofdpijn vandaan komt. Wil je meer inzicht krijgen? Dan kun je bijvoorbeeld een dagboek bijhouden om patronen te ontdekken.

Meer lezen

Doe iets gedachteloos (en nog 4 tips voor een scherpe geest).
Gevoelens als vriend zien (en niet als vijand). Hoe doe je dat? 
Piekergedachten? Ze nemen af naarmate je ouder wordt. 

Tekst Bente van de Wouw  Bron The New York Times  Fotografie Jonathan Borba/Unsplash.com
Gepubliceerd op 7 februari 2024
Scroll naar boven