Lekker duurzaam: zo maak je je huis schoon zonder het milieu te belasten

Heb je weleens goed in je schoonmaakkast gekeken? Grote kans dat er chemische middelen in staan die je niet écht nodig hebt. Voorkom je dat liever, dan zijn er ook duurzame alternatieven voor een schoon huis.

Auteur Diet Groothuis weet er alles van. Ze schreef een boek over duurzaam schoonmaken: Het groene poetsboekje. Trouw kwam het boek ook op het spoor en schreef een artikel met schoonmaaktips van Groothuis. Wat blijkt? Je hebt maar drie middelen nodig voor succes: groene zeep en soda (allebei niet chemisch) en azijn (een beetje chemisch, maar niet schadelijk). Zo zet je ze in.

Zo maak je je huis duurzaam schoon met drie producten

Groene zeep is een multifunctionele ontvetter. Je kunt er het fornuis en de oven mee schoonmaken. Je kunt ’m gebruiken als afwasmiddel of om je toilet mee schoon te maken. En zo zijn er nog veel meer oppervlakken die goed gaan op het spul.
Soda is je favoriete allesreiniger. Soda zuivert bijna alles. Zelfs vieze braadpannen maak je ermee schoon.
Oké, chemisch is azijn wel. Maar: vrij onschadelijk. In ieder geval een stuk minder schadelijk dan andere schoonmaakmiddelen. En een wondermiddel is het ook, want zelfs rookgeur krijg je met azijn uit je gordijnen. Je doet wat azijn bij de was of maakt je huis schoon met een scheut azijn in het sop: dat neutraliseert geuren.
Naast duurzame schoonmaakmiddelen raadt Groothuis aan om zuinig om te gaan met sponzen, doeken en zemen. Het advies luidt: koop je goede spullen, dan gaan ze langer mee, zeker als je er netjes mee omgaat.
Nog een tip: verspil geen water. Doe de kraan dicht als je ’m even niet gebruikt en laat water tijdens het schoonmaken niet onnodig stromen. Een vaat voorspoelen hoeft volgens de auteur ook niet en – dit verraste ons – met koud water schoonmaken werkt net zo goed of zelfs beter dan met heet water.
Wat kleine beestjes zoals zilvervisjes of mieren betreft: doden is vaak niet nodig. Ga in plaats daarvan de bron te lijf en het probleem is (meestal) opgelost. Zo kun je zilvervisjes lokken met een vochtige aardappel, zijn ze gek op, om die vervolgens te verwijderen.

Meer lezen

Waarom (soja)bonen eten goed is voor onze planeet.
Vis op je bord: welke soorten kun je beter niet eten?
Dit kun je met pakketjes doen (in plaats van het karton weggooien).

Tekst Bente van de Wouw  Bron Trouw  Illustratie Xuan Loc Xuan

Scroll naar boven