Lisanne koopt een jaar lang geen nieuwe kleding: ‘Reken uit hoeveel je bespaart’

Tijdens haar verhuizing kwam Lisanne van Marrewijk erachter dat ze onnodig veel kleding had. Dat kan anders, vond ze. Ze besloot een jaar lang niks nieuws te kopen. Hoe gaat dat haar af?

We waren met een propvolle auto op weg naar ons nieuwe appartement toen ik gekscherend tegen m’n vriend riep dat ik een jaar lang geen nieuwe kleding meer ging kopen. Het begon als een grapje, maar ik wist: dit wil ik proberen.

Kortstondig geluk

Toen ik al die tassen en dozen met kleding bij elkaar zag, viel het kwartje: je hebt al genoeg, waarom zou je nog iets nieuws willen? Zeker omdat ik weet dat nieuwe kleding mij niet per se gelukkiger maakt.

Tuurlijk, het is een manier om me uit te drukken en m’n creativiteit te uiten, maar heb ik daarvoor vijftig nieuwe kledingstukken per jaar nodig? Want dat is het aantal nieuwe items dat de Nederlander volgens Milieucentraal jaarlijks koopt.

Je kunt beter op microavontuur, nietwaar?

Ik schrok van dat aantal. Stel dat je vijftig dingen van ongeveer 50 euro koopt, dan bespaar je al gauw zo’n 2.500 euro per jaar. Daar kun je aardig wat leuke dingen van doen die je veel gelukkiger maken, dacht ik, zoals op microavontuur gaan.

En stel dat iedere Nederlander dit jaar zes kledingstukken minder koopt, dan scheelt dat net zo veel uitstoot als 85.000 keer met de auto de wereld rond, aldus Milieucentraal. Dat zijn onvoorstelbaar veel kilometers en slechts zes kledingstukken minder.

Reken uit wat je bespaart

Ik pakte m’n afschriften van het afgelopen jaar erbij en cijferde uit hoeveel ik dit jaar zou besparen als ik geen kleding meer zou kopen. Ik rekende mezelf al rijk. Het kwam niet op de 2.500 euro (waar ik stiekem wel op hoopte, want hoe hoger het bedrag hoe meer motivatie, zo dacht ik) maar ook de 1.600 euro die op m’n scherm popte gaf me energie om de uitdaging aan te gaan.

Wat mij nog meer helpt

Uitrekenen hoeveel geld ik bespaar dit jaar, helpt me om vast te houden aan m’n doel. Net zoals het bijhouden van een lijst met kleding die ik anders wellicht wel had gekocht (die inmiddels zes items lang is).

Ik heb met mezelf afgesproken dat ik de dingen die ik volgend jaar alsnog wil hebben, mag kopen. Dat helpt me ook een beetje om het los te laten: ik mag het nog wel als ik het écht blijk te willen.

Daarnaast grijp ik vaak naar de blouses van m’n vriend om toch af en toe ‘iets nieuws’ aan te hebben en herontdek ik m’n eigen kast. Je wordt een stuk creatiever met de dingen die je al hebt liggen.

Ten slotte heb ik een paar schoenen waarvan de hak versleten was laten repareren en bleek de yogabroek waar ik per ongeluk een klein gaatje in maakte echt niet per se aan vervanging toe te zijn.

Een ontdekkingstocht van 365 dagen

Ik probeer het vooral niet te zien als een harde regel of beperking, maar als een experiment waarbij ik onderzoek wat (nieuwe) kleding met me doet. Ik wil ontdekken of ik alles wat ik dacht te willen na een jaar nog steeds wil hebben. Ik wil ervaren dat nieuwe kleding me niet meer of minder gelukkig maakt. Ik wil achterhalen hoe ik creatiever kan zijn met kleding. En bovendien wil ik het gevoel hebben iets goeds te doen voor de wereld om me heen.

101 dagen verder, 0 items gekocht, nog 264 dagen te gaan.

Meer lezen

Lisanne last een koopstop in: ‘Een jaar lang geen nieuwe kleding.’
Tips bij het ontspullen: ‘Houden van spullen mag, maar hou meer van jezelf.’
Heleen koopt sinds een aantal jaar geen nieuwe kleding meer.

Tekst Lisanne van Marrewijk
Gepubliceerd op 12 april 2024

Scroll naar boven