Maakt verandering je nerveus of onrustig? Alles went

Lisanne van Marrewijk is online editor van Flow en nieuwsgierig naar alles wat het leven te bieden heeft. Ze woont in Stockholm en schrijft over wat dat haar brengt. Dit keer: alles went.

“Voelt het inmiddels al als thuis daar?” vraagt een vriendin me geïnteresseerd als ik haar spreek aan de telefoon. Ik ben even een paar seconden stil en ga bij mezelf te rade. Toen we net waren verhuisd heb ik deze vraag wel vaker gekregen en steevast was m’n antwoord: het voelt eigenlijk meer als een levenslange vakantie. Waarna ik doorratelde over alles wat we die week hadden gezien en gedaan.

Een leven lang vakantie

En het voelde ook als vakantie. Net als tijdens een stedentrip kende ik nergens de weg, ontdekten we allerlei nieuwe straten, restaurants, winkels en koffiezaken en kon ik geen touw vastknopen aan de taal die ik om me heen hoorde. Maar dat dan weken achter elkaar.

Ik ken m’n weg

Inmiddels is dat anders. Niet dat ik de taal vloeiend spreek – was dát maar waar – maar wat eerst nieuw en anders was, is nu bekend en gewoon. Ik ken m’n weg in de supermarkt. Ik weet waar ik rustig kan werken, goede koffie drink of lekker brood haal. Ik loop zonder Google Maps naar de nieuwe zaak waarvan ik zo om en nabij wel weet waar ie zit en ik verval in standaard wandel- of hardlooprondjes. Het toch-niet-zo-eeuwige vakantiegevoel heeft plaatsgemaakt voor routines.

Alles wordt normaal

Ik grinnik en vertel haar dat de voorspelbaarheid van m’n dagen een signaal is dat Stockholm vakantie-af is en ondertussen absoluut als thuis voelt. We kletsen nog wat door terwijl ik met één schouder m’n telefoon bij m’n oor houd en met m’n vrije handen wat klusjes in huis doe, het vuilnis wegbreng en richting de supermarkt loop voor het avondeten.

Als ik ophang denk ik na over wat het dan precies is dat een plek in een thuis verandert. Tot een definitief antwoord kwam ik niet, maar één ding is me duidelijk: alles went. Als ik thuiskom van het boodschappen doen, zet ik een kop thee, pak ik de zak kruidnoten die bezoek heeft meegenomen uit de kast en plof ik neer op de bank.

Zo, thuis. Welke serie zullen we vanavond kijken?

Lees meer

Heb jij het liefst dat alles blijft zoals het nu is? 4 manieren om verandering toe te laten.
5 vragen die je helpen onderscheid te maken in je tijd.
Angst voor verandering? 5 tips van een psycholoog om ermee om te gaan.

Tekst Lisanne van Marrewijk
Gepubliceerd op 20 oktober 2023

Scroll naar boven