Maken pen en papier hun comeback in het onderwijs?

In een wereld die steeds digitaler wordt, is er opmerkelijk nieuws: Zweden heeft in het onderwijs pen en papier weer omarmd.

Scholen zijn de laatste jaren steeds meer met laptops, digitaal lesmateriaal en online lessen gaan werken. Des te opvallender is het dat de Zweedse minister van Onderwijs Lotta Edholm besloten heeft pen en papier terug te brengen in het Zweedse onderwijs.

Very oldschool

Leerlingen in Zweden zijn al tien jaar gewend aan technologie – op de kleuterschool krijgen ze al een tablet om mee te werken. Alleen bleek in 2021 dat de leesvaardigheid van Zweedse kinderen achteruit was gegaan: het gevolg van de digitalisering, zo luidde de conclusie. Daarom hebben de Zweedse scholen vanaf dit jaar weer – very oldschool, letterlijk – schoolboeken voor elk vak. Daarnaast worden er meer schrijfoefeningen gedaan.

De voordelen van een boek

Er werd alleen al dit jaar 60 miljoen euro gestoken in nieuwe schoolboeken. Ook voor de komende jaren is er budget gereserveerd: zo’n 40 miljoen euro per jaar. Volgens Edholm zitten er veel voordelen aan een fysiek schoolboek. Kinderen zouden zich er meer bij op hun gemak voelen, de stof beter begrijpen en beter onthouden wat ze lezen. Bovendien kunnen ouders met behulp van schoolboeken hun kinderen beter helpen, en hun voortgang in de gaten houden.

Of we ook in Nederland weer meer papiergeritsel, inktvlekken en gedroedel gaan zien is nog afwachten, maar het is best mogelijk. Ook hier gaan namelijk stemmen op voor pen en papier in het onderwijs. De toekomst zal het uitwijzen.

Meer lezen

Een papieren ster vouwen in 10 stappen.
Hobby’s zonder scherm: maak zelf kunst van papier met deze pakketten.
Slow, offline en niet-perfect: houden we daarom zo van papier?

Tekst Caren Maris  Illustratie Karen Schipper
Gepubliceerd op 8 oktober 2023

Scroll naar boven