Managing editor Maaike over Liefde in tijden van scheiden

De Flow-redactie dook in de wereld van de zelfhulpboeken. Wat hebben die hun bijgebracht over de liefde. Maaike Beekers, managing editor, over Liefde in tijden van scheiden van Pep Degens.

“De schrijver weet waar hij het over heeft. Pep Degens doorleefde drie keer een relatie (scheiden is niet zijn favoriete woord) en heeft de kunst van het onderuitgaan en weer opkrabbelen verfijnd, zou je kunnen zeggen. Is hij in het dagelijks leven trainer in persoonlijke groei, nu pakt hij de rol van ervaringskundige, of, zoals ie het zelf noemt: herhalingsdeskundige. Met flair en zonder gene beschrijft hij zijn valkuilen, stommiteiten, pijn en verdriet, maar ook de inzichten die hij al struikelend opdeed. Hij deelt zelfs dagboekfragmenten. Kortom, bij elk hoofdstuk gaat Degens steeds meer als een oude bekende voelen.

Niet dat het alleen zíjn verhaal is, er komen ook lot­genoten, relatietherapeuten, mediators en advocaten aan bod. Zo haalt Degens therapeut Hans ’t Hart aan, die twee reacties signaleert bij kwetsing en teleur­stelling in relaties. Die van de ‘schildpad’ (trekt zich terug) en de ‘chimpansee’ (strekt zijn armen weer uit). Hij beschrijft terugkerende patronen. De neiging bijvoorbeeld tot vechten, ontwijken, vluchten, pijn verdringen of je gelijk willen halen. Ook heeft Degens het over schaarste: werk, kinderen, sporten, je wilt alles en liefde wordt de sluitpost. Je veronachtzaamt elkaar, het elastiekje rekt steeds verder uit, totdat het knapt.

Een relatie-mislukkingspatroon

Na talloze gesprekken voor dit boek zag Degens een relatie-mislukkingspatroon. Fase 1, je bent verliefd en vindt ook elkaars rafelrandjes leuk. Fase 2, de ­eerste irritaties doen zich voor, maar je sust ze met ‘niemand is perfect’. Fase 3, actie-reactieketen, je haalt elkaars schaduwkanten naar boven, belandt in een vicieuze cirkel. Fase 4, je drukt te laat op de rode knop, het schip zinkt al. Fase 5, de liefde lijkt verdwenen, wat rest zijn verwijten en deuken. Om die afloop te vermijden, adviseert hij naast preventieve hulp van een therapeut (apk, zeg maar) de kantelpuntcorrectie. Zodra je voelt dat iets niet goed gaat, grijp je in. Dan maar de zeikerd zijn, nu kun je erger nog voorkomen.

Persoonlijke groei

Geen rocket science misschien in dit boek, maar ik had het best willen lezen toen ik ‘in scheiding lag’ (vond ik altijd een rare uitdrukking, tot ik het meemaakte en totaal gevloerd was). Wat ik mooi vond, was een passage over eigenaarschap. Dat je niet in de slachtofferrol vervalt, maar verantwoordelijkheid neemt voor jouw aandeel in de scheiding. Daarin was ik aanvankelijk geen uitblinker, vrees ik. Mezelf opnieuw uitvinden ging me dan weer beter af. Volgens Degens is een scheiding hét moment om te investeren in persoonlijke groei. Zodat je een nieuwe identiteit ontwikkelt en je lessen leert. Wat dat betreft heeft het boek een soort van happy end: zo leef je nog lang en gelukkig.”

Meer lezen?

Liefde in tijden van scheiden – De kunst van het onderuitgaan en weer opkrabbelen, Pep Degens (Anderz)
Leren van een gebroken hart: hoe heel je van liefdesverdriet?
Liddie Austen ging in therapie voor haar liefdesverdriet.

Tekst Maaike Beekers  Fotografie Jeffery Erhunse / Unsplash.com

Scroll naar boven