Meer gelukshormonen aanmaken op je werk? 4 tips

Iedere dag fluitend van en naar je werk gaan hoeft echt niet. Maar gelukkig zijn met wat je doet, helpt wel om beter in je vel te zitten. Zo kun je die gelukshormonen een beetje sturen, volgens onderzoek.

Het klinkt misschien als abracadabra, zelf je gelukshormonen sturen om blijer te zijn. Toch kan het, volgens onderzoekers. In een artikel gepubliceerd op NHRD Network Journal lezen we over een studie waarin de kennis uit neurowetenschappen wordt ingezet om werkgeluk te verbeteren.

Het opkrikken van dat geluk heeft veel voordelen, niet alleen voor jezelf, maar ook voor het bedrijf. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat een fijne werkplek leidt tot betere prestaties, meer succes en een hogere productiviteit. Klinkt goed, maar hoe pak je dat precies aan? Daar komen vier gelukshormonen in je hersenen om de hoek kijken.

4 soorten gelukshormonen

Dopamine is een hormoon en neurotransmitter die gelinkt is aan het gebied in je hersenen dat over beloning en plezier gaat. Dopamine heeft invloed op motivatie, geheugen, aandacht en focus en komt vrij als je een doel behaalt.
Oxytocine is een hormoon en neurotransmitter die je vindt in je hypothalamus. Dit hormoon komt vrij als je contact hebt met anderen en het heeft invloed op vertrouwen, empathie en verbinding maken.
Nog een belangrijke neurotransmitter is serotonine, die wordt gemaakt in de darmen en hersenen. Mensen met een hoog level aan serotonine zijn kalm en kunnen helder denken.
Dan is er nog endorfine, de neurotransmitter die pijn verdooft. Endorfines komen vrij tijdens het sporten en geven een positief gevoel. Bekend met de runner’s high na het hardlopen? Jawel, dat gevoel heb je te danken aan endorfines.

Nu je weet welke hormonen er in je hoofd en lijf huizen, hoef je die alleen nog maar te sturen. In het artikel worden dertien wetenschappelijk bevestigde manieren genoemd om je gelukshormonen zo te sturen dat je blijer bent op je werk. We noemen er vier.

Zo stuur je je gelukshormonen

Breek grote doelen op in kleine taken
Er komt dopamine vrij zodra je een taak voltooit of een doel behaalt. Die neurotransmitter zorgt niet alleen voor een blij gevoel, maar verhoogt ook de motivatie om nóg een taak af te maken. Daarom is het een goed idee om je grote doelen op te delen in kleinere taken. Het maakt je werk niet alleen overzichtelijker, maar het levert je ook een groter geluksgevoel op.
Start zo nu en dan nieuwe projecten
Je dopaminelevels stijgen ook als er iets nieuws in het verschiet ligt. Dopamine komt dus niet alleen vrij bij het starten van een nieuwe of creatieve hobby, maar ook bij het begin van een nieuw project.
Vier de (kleine) overwinningen
We zijn mensen en mensen vinden het leuk om te winnen. Of je nou een wedstrijd wint of promotie maakt, dat gevoel van vooruitgang is prettig. Vier je die overwinning, dan komt er dopamine vrij. Daarom is het een goed idee om stil te staan bij die behaalde doelen. Dat kan alleen, maar liever nog met collega’s.
Leg contact met anderen
Daardoor komt niet alleen oxytocine vrij, het verbetert ook de relaties met je collega’s. Maak af en toe een praatje bij het koffiezetapparaat of vraag collega x naar zijn of haar weekend. Daar heeft iedereen baat bij, ook jij.

Meer lezen

Gelukkig en productief: zo is de ideale werkweek opgebouwd volgens onderzoek.
Een andere manier om naar je werk-privébalans te kijken.
Het belang van vrienden op je werk (en zo maak je ze).

Tekst Bente van de Wouw  Bron NHRD Network Journal  Fotografie Petra Kroon
Gepubliceerd op 30 oktober 2023

Scroll naar boven