Mensen bestellen massaal afslankmiddel Saxenda: illegale online handel groeit

Afslankmiddel Saxenda is de laatste maanden steeds populairder geworden. Mensen kunnen via diverse websites illegaal de afslankmedicatie bestellen, blijkt uit onderzoek van BNR. Experts maken zich zorgen, want het gebruiken van het middel is niet zonder gevaar.

Afslankmiddel Saxenda

Afslankmiddel Saxenda (liraglutide) is een medicijn dat wonderen verricht bij mensen met obesitas. Het is een zeer effectief middel dat de eetlust onderdrukt, waardoor mensen in een paar maanden tijd meerdere kilo’s vet kunnen verliezen.

Op de website van Zorginstituut Nederland is meer te lezen over de medische voorwaarden. Het middel is eigenlijk alleen bedoeld voor mensen met een Body Mass Index (BMI) van 35 of hoger. Ook dienen mensen een gecombineerd leefstijlinterventie programma te volgen, of een extreem verhoogd gezondheidsrisico te hebben. Daarnaast mag je geen diabetes type 2 hebben.

Het middel is dus niet bedoeld voor mensen die een gemiddeld gewicht hebben en ‘gewoon’ een paar kilo’s willen afvallen.

Eisen

Het Zorginstituut liet begin dit jaar weten dat ze graag willen dat het afslankmiddel in het basispakket worden opgenomen. Mensen waren daardoor gelijk geïnteresseerd in het medicijn. Echter is er maar een klein percentage van de Nederlanders die voldoet aan de bovengenoemde eisen.

“Vanaf een BMI van 35 met comorbiditeit of een BMI van boven de 40 schrijft onze internist gewoon een recept daarvoor uit. Maar we krijgen ook veel verzoeken van mensen die die lat niet halen”, vertelt internist-endocrinoloog Arianne van Bon van het Rijnstate Ziekenhuis. De groeiende online vraag naar het middel baart veel experts zorgen.

Lees ook
Lekker scheuren over de snelweg: zoveel kost een boete voor te hard rijden in het buitenland

Bijwerkingen

Saxenda is volgens de wet alleen te bestellen als je een recept van een arts hebt. Online blijk je echter gemakkelijk illegaal aan dit afslankmiddel te kunnen komen, blijkt uit onderzoek van BNR. Bij onder andere Treated.com en Dokteronline.com kun je, bijvoorbeeld met cryptovaluta, het middel bestellen.

Bijwerkingen van het afslankmiddel Saxenda zijn onder andere misselijkheid, obstipatie, diarree en braken. Dit komt voor bij meer dan 10% van de gebruikers. Daarnaast zorgt het medicijn voor een lage bloedglucose, wat uiteindelijk kan zorgen voor schade aan hart- en bloedvaten, ogen, nieren en zenuwen. Door de lage glucose in het bloed kunnen mensen ook last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, zweten, hartkloppingen en wazig zien.

Experts raden aan om een arts raad te plegen voordat je dit middel gebruikt, omdat de bijwerkingen ernstig kunnen zijn bij verkeerd gebruik van het middel.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Apotheek.nl, BNR, Zorginstituut Nederland | Beeld: Getty Images

The post Mensen bestellen massaal afslankmiddel Saxenda: illegale online handel groeit appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven