Met deze 5 tips blijf je in de flow van je vakantie

Voelde jij je in de vakantie ook relaxed, maar is het gevoel nu weer weg? Eric Mijnster, theatermaker, storyteller en auteur van het boek Hoe vind ik mijn flow? geeft tips hoe je je vakantiegevoel vast kunt houden.

In de vakantie zit je vaak in een ‘flow’ en precies dat gevoel is vaak wat je mist als het dagelijks leven weer van start gaat. In zijn onderzoek naar deze flow fietste Eric Mijnster 650 kilometer over 14 bergen zonder te slapen en verkocht hij al zijn spullen om in een bus te wonen. Geen zorgen, zijn vijf tips om je vakantie-flow in stand te houden zijn iets laagdrempeliger.

1. Onderzoek waarvan jij ‘aan’ gaat

“Onderzoek waar je enthousiasme ligt. Jouw enthousiasme is de weg naar jouw flow. Wat wil je echt? Waarvan ga je aan? Waar droom je over? Om daarachter te komen, kun je bijvoorbeeld terugblikken naar je kindertijd. Neem komende week eens een uurtje om na te denken over vroeger. Bekijk foto’s en praat met mensen die je toen kende. Waar was je als kind mee bezig? Waarin was je anders dan anderen? In je kindertijd was je jong en onbevangen. Waar kon je helemaal in opgaan? Was dat paardrijden, of misschien wel borduren? Pak je oude hobby’s weer geleidelijk op en doe de dingen waar je als kind erg gelukkig van werd eens wat vaker.’’

2. Wakker je vuurtje aan

“Op vakantie geef je jezelf meer ruimte. Wat heb je gedaan toen er niets hoefde? Misschien heb je veel gedanst of gelezen. Of spannende wandelingen gemaakt. Gezongen op een camping, gitaar gespeeld rond een kampvuur en vond je dat een geweldige ervaring. Als dat je op vakantie zo veel positiviteit heeft gebracht, waarom dan niet gedurende alle andere dagen van het jaar? Wakker dat vuurtje ook thuis aan.’’

3. Ga naar buiten

“Veel mensen brengen hun vakantie door in de natuur, op de camping of op het strand. Zet die bezoekjes aan de natuur door zodra je terug bent van vakantie. In de natuur kom je makkelijker in een flow. Laat je telefoon thuis en probeer je werkdag wat vaker te beginnen of eindigen met een wandeling in de natuur.’’

4. Maak een vision board

“Maak je enthousiasme visueel, zodat je er dagelijks aan wordt herinnerd. Knip quotes, foto’s en tekeningen die je aanspreken uit oude tijdschriften. Maak een compositie van de knipsels en plak ze op een leeg vel papier. Er zijn geen regels: een vision board is een spiegel van wat je van binnen voelt.”

5. Begin met een kleine stap

“Als je iets ontdekt waar je enthousiast van wordt, begin dan bij het begin. Stel jezelf de vraag: wat kan ik nú doen? Als je een geweldige ervaring hebt gehad als campingzanger en je droomt er sindsdien van om op een groot podium te staan, welke stap kan je dan nú zetten om daarmee bezig te zijn? Je hoeft niet meteen je hele leven om te gooien en jezelf op de markt te zetten als zanger op bruiloften en partijen. Elke week een uur zangles is ook een stap. Flow gaat niet om het bereiken van een doel. Flow is het meebewegen met de stroom.”

Met zijn theatervoorstellingen en workshops neemt Eric Mijnster mensen mee op zijn reis. Nieuwsgierig? Meer informatie vind je hier.

Meer lezen

Waarom het goed is om op een prikkelarme vakantie te gaan.
3 theatervoorstellingen die je niet wilt missen.
Zo geef je je hoofd even vrij in de zomer.

Tekst Serife Bayar
Gepubliceerd op 13 september 2023

Scroll naar boven