Met deze sport verbeter je je fysieke en mentale gezondheid (Bente probeerde het)

Nee, het is geen yoga of meditatie. Maar wel iets in hetzelfde straatje. We hebben het over qigong, een oude Chinese bewegingsleer die je fysieke en mentale gezondheid kan verbeteren. Bente probeerde het. 

Op retraite in Portugal, was ik. Ik kreeg een A4’tje in mijn handen gedrukt met daarop allerlei workshops die ik die week kon volgen. Op dinsdagmiddag werd er qigong gegeven. Nog nooit van gehoord. Nieuwsgierig als ik was, ging ik zonder mezelf van tevoren in te lezen. Verrassingseffect, en zo.

We mochten met zijn allen in de zaal staan en voordat ik het wist was ik allerlei vloeiende bewegingen aan het maken met mijn lichaam, terwijl ik focuste op mijn ademhaling.

Ik klopte zachtjes op mijn armen en onderrug, deed stretches en probeerde meerdere buikademhalingen. Ik wist niets van de theorie erachter, maar voelde me halverwege de workshop rustiger. Alsof er meer ruimte in mijn lijf en hoofd was ontstaan. Het was geen yoga, maar voelde meer als een bewegende meditatie.

Dit is qigong

Toen ik het later in mijn kamer opzocht, bleek mijn gevoel te kloppen. Delen we het woord qigong op, dan staat het voor levensenergie (qi) en werken (gong). Voegen we die twee samen, dan zegt het letterlijk ‘werken met levensenergie’. Het is dus eigenlijk een fysieke meditatie. Je focust op je lichaam, geest en adem en komt op die manier tot rust.

Kijken we wat verder, dan schijnt volgens de traditionele leer qigong ervoor te zorgen dat je levensenergie door je lichaam blijft stromen. Sommigen suggereren zelfs dat het een herstellend effect heeft op het lichaam, maar ook op de geest.

Nu ben ik niet thuis in de oude Chinese leer, maar dat qigong rust brengt, daar was ik na die workshop van overtuigd. Toen ik eenmaal weer in het vliegtuig naar huis zat, vroeg ik me zelfs af waar ik het ergens in Nederland kon volgen. Goed nieuws, dat kan bijna overal. Ook gewoon op YouTube.

Meer lezen

7 soorten rust die ieder mens nodig heeft, aldus een arts.
Deze tip helpt doemdenken (over jezelf) te verminderen. 
7 kleine manieren om meer energie te krijgen. 

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Dave Goudreau/Unsplash.com
Gepubliceerd op 20 februari 2024

Scroll naar boven