Categorieën
RSS feeds

Met deze zes handige tips bespaar je energie in de keuken

Dat de energieprijzen de pan uit rijzen, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Wél kunnen we je wat tips geven om zoveel mogelijk energie te besparen in de keuken. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Hier zijn een paar tips en tricks om je op weg te helpen.

1. Koelkast en vriezer

De koelkast en de vriezer zijn twee apparaten die constant aan staan en dus veel energie verbruiken. Als je een oud exemplaar hebt – laten we zeggen ouder dan tien jaar – kan het zeker lonen om een zuiniger model aan te schaffen (label A+++). Voor nu even een investering, maar daar pluk je zeker de vruchten van.

2. Aantal personen

Koken voor een persoon kost simpelweg meer energie dan wanneer je kookt voor meerdere personen. Woon je alleen? Dan is het een handige tip om toch meerdere porties te koken. Deze kun je dan bewaren en later opeten.

3. Goede maat

Het maakt dus wel degelijk uit op welk pitje je jouw pan zet. Gebruik altijd een pan op maat. Kies daarnaast een kookzone die niet te groot en niet te klein is. Zo spaar je ook weer energie.

4. Deksel op pan

Gebruik weinig water om in te koken en kook zo kort mogelijk. Wist je dat je twee tot drie keer minder energie verbruikt als je kookt met de deksel op de pan? Dat is een fijn feitje om te onthouden.

5. Snelkookpan en heteluchtfunctie

In sommige gevallen loont het om je kookmanieren ietwat aan te passen. Door een snelkookpan te gebruiken in plaats van een normale bespaar je 50 tot 70 procent aan kooktijd, en dus energie. Ook het gebruik van de heteluchtfunctie van de oven is zo’n 15 tot 22 procent zuiniger dan de reguliere ovenstand.

Lees ook
Geld besparen in de keuken: 5 simpele tips tegen voedselverspilling

6. Ontdooien in koelkast

Dit vergt wel wat voorbereiding, want ontdooien in de koelkast gaat nou eenmaal niet zo snel als in de magnetron. Toch is het zeker verstandig om een product of gerecht 24 uur van tevoren uit de vriezer te halen. Makkelijk energie besparen zo!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: Gezondheidsnet | Beeld: Getty Images

The post Met deze zes handige tips bespaar je energie in de keuken appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON