Met dit simpele woord ga je zwart-wit denken tegen

De woorden die je kiest, de zinnen die je in jezelf herhaalt: ze maken het verschil tussen een vol hoofd en een vrij gevoel. Met simpele strategieën maak je met taal weer ruimte.

Het is zwart of wit. Goed of fout. Zus of zo. In ons leven zijn we gewend om in tegenstellingen te denken. We vinden dat we móéten kiezen, want je kunt immers niet op twee plekken tegelijk zijn, toch? Maar de werkelijkheid is vaak anders. Je vindt zwart bijvoorbeeld het juiste, maar in wit zit ook wel iets. Je wilt financiële zekerheid, maar ook meer tijd voor jezelf. Of je wilt bij je partner blijven, maar tegelijkertijd ook een meer gelijkwaardige relatie.

Maar…

“Door dat woord ‘maar’ lijkt het alsof er twee onverenigbare kanten zijn,” zegt trainer Manon Miessen. “Vaak houden allerlei aannames je aan één kant gevangen. Bijvoorbeeld dat je alleen een goede werknemer bent als je fulltime werkt. Door die andere kant buiten de deur te houden, sluit je een hoop mogelijkheden en kansen uit. Je loopt dan vast.” Het klinkt simpel om ‘maar’ te veranderen in ‘en’, maar het doet ook echt iets. “Het nodigt uit tot actie en het zoeken naar oplossingen. Waarschijnlijk kom je er dan ook achter dat die tegenpolen elkaar versterken. Dat je bijvoorbeeld betere keuzes maakt in je werk als je ook genoeg tijd inruimt voor jezelf.”

Meer lezen

Een boek lezen of luisteren: wat is het verschil?
Een nieuwe taal leren? Probeer het Language Cafe.
Zo reken je af met zeurzinnen in je hoofd.

Tekst Klaartje Scheepers  Fotografie Getty Images  Illustratie Hadas Hayun
Gepubliceerd op 13 augustus 2023

Scroll naar boven