Met een baby op reis: ga je met de auto, het vliegtuig of de camper?

Op reis gaan is altijd een beetje spannend en het vergt de nodig voorbereiding. Helemaal als je gezinssamenstelling onlangs is veranderd. Een kleine baby zorgt ervoor dat je nog iets meer moet organiseren, plannen en bedenken voordat de eerste vakantie een feit is. Ga je met de auto? Durf je het al aan om met het vliegtuig te gaan? Kies je voor dichtbij of juist ver weg? Is een hotelkamer nu nog wel handig met een derde persoon erbij?

Allemaal vragen die door je hoofd gaan bij de gedachten aan je eerste vakantie met baby. Logisch! Belangrijkste is dat je kiest waar jij je goed bij voelt en waar je de stress factor van het op vakantie gaan zoveel mogelijk uitsluit. Om je op weg te helpen leggen we je een aantal keuzes uit met behulp van onze eigen ervaringen. Lees je mee?

1. Met de auto op reis

Als je met de auto op vakantie gaat hoeft je geen keuze te maken welke spullen je allemaal mee wilt nemen. In een auto is er altijd meer ruimte dan als je bijvoorbeeld met het vliegtuig zou gaan. Kinderwagen, autostoeltje, wipstoeltje, badje, luiervoorraad etc. voor alles is wel een plekje te vinden. Waar let je op bij je overweging voor een autovakantie?

Mogelijkheid voor tussenstops


Het is belangrijk om niet te ver aan één stuk te rijden en genoeg pauze momenten in te plannen. Of je baby nu wel of geen goede slaper is in de auto, pauze momenten zijn essentieel. Hou er bij het plannen van je vakantiebestemming dus rekening met hoeveel tussenstops het gaat kosten voordat je er bent.

Tijdstip van vertrekken

Op welk tijdstip jullie in de auto stappen is afhankelijk van je eigen voorkeur en natuurlijk van de lengte van de autoreis. Wanneer je een korte afstand af te leggen hebt kan het handig zijn om de autorit tijdens het slaapje van je baby te plannen. Ga je verder weg en vind je het niet erg om ’s nachts te rijden? Dan is het wellicht een optie om ’s avonds laat of ‘s nachts te vertrekken. Zo voorkom je drukte op de weg en is de kans groot dat je kindje veel kan slapen. Wel handig dat je dan kunt afwisselen met je partner!

Plan een tussenstop met overnachting

Zorg ervoor dat vanaf het moment dat je de oprit verlaat je vakantie is begonnen. Dit kun je doen door in rustig tempo naar je vakantiebestemming te rijden en een tussenstop overnachting te boeken. Hierdoor breek je de reis op, gaat het reistempo omlaag en voorkom je stress omdat je reis langzamer gaat dan gehoopt.
Laat de planning van je autoreis altijd leiden door het karakter van je baby. Je hebt niets aan een kindje dat niet wil slapen in de auto of huilende de hele autoreis meemaakt.

▸ Tip: onze eerste autovakantie ging naar Texel. Met een baby is dat een héél goed idee. Lees hier onze tips!

Met de auto op vakantie met kleine kinderen heeft een hoop voordelen!

Scroll naar boven