Categorieën
RSS feeds

Met je huisdier op vakantie? Let op de aansprakelijkheidsverzekering

Ga je met je huisdier op vakantie? Dan is het een goed idee nog eens goed naar de verzekeringen te kijken. Het is in Nederland niet verplicht om je huisdier te verzekeren, maar in veel andere landen in Europa moet dat wel. Overtreed je de regels door je huisdier niet te verzekeren, dan kan je dat in het buitenland flink wat geld kosten.

Aansprakelijkheidsverzekering

Je denkt bij het verzekeren van je huisdier al snel aan het verzekeren tegen medische kosten tegen veelvoorkomende dierenziekten, maar in het buitenland wordt gevraagd om een aansprakelijkheidsverzekering voor je huisdier. Als je die in bepaalde Europese landen niet hebt, kun je daar duizenden euro’s aan kwijt raken als je huisdier iets stuk maakt.

De schade die je huisdier veroorzaakt, kan onder je aansprakelijkheidsverzekering vallen. De meeste verzekeringen verzekeren huisdieren automatisch mee. Toch is het een goed idee om voor vertrek nog even de voorwaarden erop na te slaan. Heb je geen dekking voor je huisdieren? Dan kun je vaak kiezen voor een aanvullende verzekering.

Waarom een verzekering?

Een verzekering is noodzakelijk omdat het vaak verplicht is in andere landen. Maar er zit ook een praktische kant aan. Hoe lief je je huisdier ook vindt: deze kan voor flink wat schade zorgen. Denk bijvoorbeeld aan bijtende honden. Een bijtende hond is een van de meest voorkomende claims op de AVP. Een hond kan voor letsel aan personen zorgen, maar ook voor letsel aan huisdieren van een ander.

Daar komt nog bij dat schade je soms wel duizenden euro’s kan kosten. De meeste mensen hebben dat niet zomaar klaarliggen. En dat is logisch, want je gaat er niet vanuit dat je huisdier schade veroorzaakt. Daarom is een verzekering toch wel erg verstandig. Zo ben je voor een klein bedrag per maand er zeker van dat je niet in de problemen komt.

Waar moet je je huisdier verzekeren?

In Nederland hoef je je huisdier niet te verzekeren voor de aansprakelijkheid, maar in sommige andere landen in Europa moet dat wel. Deze landen zijn Denemarken, Frankrijk, Italië, Spanje en bepaalde deelstaten van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. In deze landen is bijvoorbeeld een verzekering voor honden verplicht. In België, Zweden en het Verenigd Koninkrijk hoeft dat niet.

Wees je ervan bewust dat sommige landen extra eisen stellen aan ‘gevaarlijke rassen’. Helaas is er geen eenduidige lijst met welke rassen dit zijn. Het verschilt namelijk per land. Check daarom ruim voor vertrek of jouw hond misschien op deze lijst staat.

BRON