Minder vlees eten lastig? 4 tips om het makkelijker te maken

We dragen graag een steentje bij aan een groenere wereld en het af en toe overslaan van vlees bij de maaltijd helpt daaraan mee. Minder vlees eten wordt makkelijker met deze vier tips.

Het is weer de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër. ‘Samen vinden wij dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Daarom willen we een flexitarisch eetpatroon promoten, waarbij vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten,’ staat er op de website. Waarom meedoen? Wanneer je één week minder vlees eet, bespaar je 130 liter water, 76 kilometer autorijden met de gemiddelde auto en 770 gram dierenvlees. Hoe dat precies zit, wordt op de website van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel uitgelegd. Hoe maak je het jezelf makkelijker om dat stukje vlees over te slaan? Vier tips.

Doe het in je eigen tempo

In één keer vegetariër worden is ambitieus, maar lastig vol te houden. Pak het in kleine stapjes aan. Eet om de dag vlees in plaats van iedere dag, bijvoorbeeld.

Ontdek nieuw broodbeleg

Vlees op brood is makkelijk te vervangen door ander beleg. En het is ook nog eens leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Probeer bijvoorbeeld eens hummus of gegrilde groenten in plaats van dat ene plakje kipfilet.

Vleesvervangers

Hoewel ze nooit hetzelfde zullen smaken als écht vlees, komen vleesvervangers wel redelijk in de buurt. Je vindt ze in bijna alle supermarkten en er is tegenwoordig veel keus.

Deel je stukje vlees

Heb je toch graag af en toe een hamburger of kippenbout op je bord? Dan kun je dat stukje vlees ook delen met iemand. Zo bespaar je geld in de supermarkt én consumeer je minder. Die lege ruimte op je bord vul je gewoon aan met extra groenten.

Meer lezen

Veganistisch eten: ‘Met zo veel inspiratie denk je niet meer in vlees, kaas of room.’
Going vegan? 8 tips die je wilt proberen.
Handige websites en kijktips over vegan eten.

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Jonathan Borba/Unsplash.com
Gepubliceerd op 5 maart 2020, laatst bewerkt op 6 maart 2024

Scroll naar boven