Mooi initiatief: je kunt nu braille leren met behulp van LEGO

Spelenderwijs braille leren? Dat kan nu met LEGO-steentjes. Er komt een speciale set uit: de LEGO Braille Bricks.

Door de komst van audioboeken en verschillende computerprogramma’s lijkt het steeds minder nodig om braille te leren. Toch zijn er wereldwijd veel mensen die braille gebruiken in hun dagelijks leven. Daarom ontwikkelde LEGO een set met stenen waarmee je braille kunt leren. Martine Abel-Williamson, voorzitter van de World Blind Union, is zelf blind. Ze weet dus hoe belangrijk braille is en reageerde verheugd. Volgens haar is braille niet slechts een alfabet voor mensen met een visuele beperking, maar “een deur naar zelfstandigheid en inclusiviteit.”

Bouwen met braille

De braille-set bestaat uit 287 LEGO-stenen in vijf verschillende kleuren. Op elke steen staat een brailleteken, aan de onderkant staat geschreven om welke letter of cijfer het gaat. Gewoon bouwen met de blokjes kan ook, want de Braille Bricks gaan prima samen met ‘gewone’ LEGO-blokjes.

Gratis voor scholen

Wil je ook een steentje bijdragen en braille leren? De LEGO Braille Bricks zijn vanaf nu verkrijgbaar in het Engels en Frans. De Nederlandse set is alleen nog gratis te bestellen voor scholen met leerlingen met een visuele beperking. Het is nog niet duidelijk of de Nederlandse set uiteindelijk ook te koop zal zijn. Op de website van LEGO staan meer dan 100 verschillende activiteiten en spelletjes waarbij je de bricks kunt gebruiken.

Meer weten over de LEGO Braille Bricks? Kijk dan deze mini-documentaire van tien minuten over de impact van de stenen.

Meer lezen

Volwassenen aan de LEGO: deze 18+ bouwsets willen we maken.
Lekker duurzaam: je kunt nu ook LEGO voor volwassenen huren.
Het plezier van spelen.

Tekst Nadie van Moorselaar  Bron The Happy Broadcast  Fotografie Darrian Traynor/gettyimages.nl
Gepubliceerd op 14 september 2023

Scroll naar boven