Nadia’s dochter Insiya is al zes jaar ontvoerd naar India: ‘Ik wil gewoon mijn kind terug’

Het is inmiddels zes jaar geleden dat de nu 8-jarige Insiya naar India werd ontvoerd door haar vader. Haar moeder Nadia vecht nog altijd voor een hereniging met haar dochter, maar ondanks de vele rechtszaken is daar nog steeds geen sprake van. Het meisje en haar moeder hebben inmiddels zelfs helemaal geen contact meer. ‘Niet weten wanneer ze terugkomt, is heel erg. Er is geen afsluiting.’

Ontvoerd

Op 29 september 2016 werd de destijds 2-jarige Insiya gewelddadig van haar moeder ontnomen. De peuter werd door onbekende mannen uit de woning van Nadia’s moeder gehaald, terwijl Nadia zelf nietsvermoedend net van huis was gegaan. De ontvoering bleek opdracht van Nadia’s man Shehzad Hemani te zijn.

Laatste knuffel

Dat was de laatste keer dat Nadia haar dochter in het echt heeft gezien. Een paar keer wist ze de kleine Insiya via Skype te spreken, maar een knuffel of omarming vond niet meer plaats. Dat terwijl na vele rechtszaken is besloten dat het meisje in Nederland hoort te zijn, bij haar moeder.

Kinderontvoering

Deze zaak betreft een kinderontvoering. Dit houdt in dat een ouder een kind meeneemt naar het buitenland, zonder hiervoor toestemming te krijgen van de andere ouder. Wanneer dit met geweld gebeurt, zoals in het geval van Insiya, staat er celstraf van negen jaar op dit misdrijf. Op 12 oktober 2020 deed de rechter uitspraak, en werd de vader wegens kinderontvoering zoals verwacht negen jaar celstraf opgelegd. Deze rechterlijke uitspraak negeert Shehzad H echter volkomen, ondanks het feit dat hij momenteel officieel gezien niet langer het gezag over het meisje heeft.

De ondernomen acties

De rechterlijke uitspraken tot nu toe zijn dat Shehzad Hemani negen jaar gevangenisstraf en een internationaal opsporingsbevel krijgt en €10.000 boete voor iedere dag dat Insiya illegaal in India wordt vastgehouden. Eerder dit jaar zou het hoger beroep rond de ontvoerde Insiya plaatsvinden, maar dat kon vanwege fouten in de gerechtelijke procedure geen doorgang vinden.

Het Koningshuis sprak zich ook meerdere malen uit over de ontvoering. Zo gingen koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het staatsbezoek het gesprek aan met de Indiase president Ram Nath Kovind. Als moeder Nadia voor de deur van het paleis staat, drukken ze haar op het hart er alles aan te doen om het aan te kaarten. “Ik kan me niet voorstellen waar je als moeder doorheen gaat. We zullen het zeker opnemen”,  zegt Máxima zichtbaar geëmotioneerd.

Hij voert oorlog in zijn eentje

Ook op politiek niveau wordt er van alles aan gedaan om Insiya terug te krijgen naar Nederland. Zo bespreekt moeder Nadia de zaak uitgebreid met toenmalig minister Koenders van Buitenlandse Zaken en er is inmiddels een internationaal opsporingsbevel uitgezet voor de vader van Insiya. Ook premier Rutte besprak de zaak tijdens een handelsmissie op het hoogste niveau met de minister-president van India Narendra Modi.

Nu, zes jaar later, is Insiya nog altijd niet terug in Nederland. “Ik denk dat het klip en klaar is dat het niet echt om Insiya gaat”, zegt moeder Nadia. “Het is een reactie op het feit dat ik op een gegeven moment heb gezegd: ‘Ik wil niet verder in deze zeer schadelijke relatie’.” Haar advocaat Peter Plasman beaamt dit. “Het lijkt erop dat hij een oorlog met haar aan het voeren is. In zijn eentje, want zij voert geen oorlog. Zij wil alleen het meisje terug.”

Lees ook
Koningin Máxima reageert op brief over ontvoerde Insiya: Dankjewel voor je brief, het brak mijn hart

Traumatische ervaring

Dat het nu al zo lang duurt, komt de gezondheid van het kleine meisje niet ten goede. Dat stelt ontwikkelingspsycholoog Sandra Veenstra. “Het geweld waarmee ze is weggehaald, de hectiek die erbij komt kijken, het missen van haar moeder. Dat trauma kan er voor zorgen dat ze op latere leeftijd gedragsproblemen krijgt, dit zien we vaak terug bij kinderen die zoiets heftigs zijn overkomen. Het trauma nestelt zich in het lichaam van een kind. En hoe langer zo’n ontvoering duurt, des te ingrijpender het is”, verklaart ze aan RTL Nieuws.

Vraagstuk

Wettelijk gezien is de gewone verblijfplaats van Insiya in Nederland en heeft de rechter in december 2017 al geoordeeld dat Insiya vanuit India naar Nederland moet komen en moet worden herenigd met haar moeder, maar of dit gaat gebeuren blijft nog altijd een vraagstuk. “Elk kind heeft recht op een mama en een papa, maar Insiya wordt nu haar mama ontnomen. Dat kan je een kind toch niet aan doen?”, aldus Nadia. “Als hij echt van zijn dochter houdt, dan stuurt hij haar terug.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws, AT5 | Beeld: ANP

The post Nadia’s dochter Insiya is al zes jaar ontvoerd naar India: ‘Ik wil gewoon mijn kind terug’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven