Nederland koploper in klimaatpessimisme? Zo word je optimistischer, aldus een klimaatexpert

41 procent van de Nederlanders gelooft niet dat hun acties een positief verschil kunnen maken bij het tegengaan van klimaatverandering. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de internationale non-profitorganisatie Rainforest Alliance. 

Terwijl de helft van de Nederlanders wél meer actie zou ondernemen als ze wisten dat iedereen hetzelfde deed, wijst het onderzoek uit. We willen optimistisch zijn, maar de kritische stem in ons hoofd, de ‘ik-ben-een-druppel-op-een-gloeiende-plaat’-gedachte, maakt het ons lastig.

Individuele acties hebben collectieve impact

Die kritische stem gelijk geven, is zelden een goed idee, zo blijkt maar weer. Gelukkig kun je ’m, net zoals je belemmerende gedachten kunt vervangen door helpende gedachten, omzetten tot actie. Klimaatactie, welteverstaan.

Volgens Leila Yassine, klimaatbelangenbehartiger bij Rainforest Alliance, heb je als individu wel degelijk de kracht om de wereld in beweging te brengen: “Individuele acties, wanneer bij elkaar opgeteld, kunnen een grote collectieve impact hebben. Voor echte verandering heeft iedereen een rol te spelen: overheden, bedrijven, wetenschappers en NGO’s, maar óók de Nederlandse consument.”

Zo word je optimistischer

Uit het onderzoek komt naar voren dat Nederlanders vergeleken met de rest van de wereld het negatiefst tegenover het klimaatvraagstuk staan. De hoogste tijd om onze pessimistische blik in te ruilen voor een positievere. Maar waar begin je? En hoe houd je vol?

Yassine tipt:

Duik in de materie. “De eerste stap naar optimisme is kennis. Neem daarvoor de tijd, verwacht niet van jezelf dat je alles in een week begrijpt. Lees je in over de wetenschap achter klimaatverandering, de impact ervan en de oplossingen die experts voorstellen. Zo kun je geïnformeerde beslissingen nemen.”
Denk in oplossingen. “Focus op wat je kunt doen in plaats van op de problemen. Zoek naar positief klimaatnieuws en neem deel aan gesprekken over innovatieve ideeën en beleid. Dat draagt bij aan een optimistischere kijk op de situatie en zo omzeil je het overweldigende beeld dat de media schetst.”
Begin klein. “Actie hoeft niet altijd groot te zijn. Zet kleine stappen die je makkelijk kunt toepassen in je dagelijkse leven. Pak het ov of een deelauto, koop verantwoord geproduceerde etenswaren, upcycle oude gebruiksvoorwerpen of kleren in plaats van nieuwe te kopen of doe mee aan een zero-waste-challenge.”
Zoek gelijkgestemden. Waar je mee omgaat, raak je mee besmet. “Omring jezelf met mensen die net zo gedreven zijn als jij, en zet initiatieven op waarmee jullie gezamenlijke stem sterker wordt.”
Vier succes. “Hoe klein ook, sta stil bij de verandering die je hebt veroorzaakt. Elke stap in de goede richting helpt. Of je nu je persoonlijke ecologische voetafdruk vermindert of anderen beïnvloedt om duurzamer te leven.”

Een positieve boost nodig? Met de korte film Pessimism is out. We’re all in van Rainforest Alliance borrelt de inspiratie meteen op.

Meer lezen

Zo blijf je hoopvol over het klimaat.
Hier lees je nog meer positieve berichten.
Een klimaatdepressie: hoe ga je om met die sombere gevoelens?
Kritisch durven denken: wat activisme je kan brengen.

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Rainforest Alliance
Gepubliceerd op 7 december 2023

Scroll naar boven