Nee, je bent niet gek: dit is het effect van je menstruatiecyclus op je brein

Geen puf, emotionele buien, een slechter concentratievermogen: het zijn allemaal klachten waar mensen die menstrueren last van kunnen hebben. Op welke manier hangen ze samen met je cyclus?

In hoeverre hormonen die samenhangen met je menstruatiecyclus invloed op ons hebben, daar was nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Onderzoekers van de University of California wilden daar verandering in brengen en onderzochten de cyclus van dertig vrouwen. Wat bleek uit dit kleinschalige onderzoek? De invloed lijkt groter dan gedacht.

Wat doen hormonen met ons brein?

Dat is nog niet zo makkelijk uitgelegd, als je niet zo thuis bent in ingewikkelde biologische termen. We proberen het in begrijpelijke taal op een rij te zetten.

Volgens de wetenschappers zijn deze onderzoeksresultaten de eerste die duidelijk maken dat schommelende hormoonspiegels (dat gebeurt tijdens je menstruatie) tot veranderingen in je ‘grijze stof’, ‘witte stof’ en hersenvocht leiden.

Jip-en-janneketaal graag

Vóór de eisprong neemt de dikte van de grijze stof, die informatie in het brein verwerkt, toe. Vlak voor de menstruatie neemt de hoeveelheid witte stof toe: die is verantwoordelijk voor het doorgeven van informatie naar zenuwcellen. Na de eisprong (wanneer je menstruatie begint) is er een afname te zien in de hoeveelheid hersenvocht. Dit kan in verband worden gebracht met ‘geestelijke achteruitgang’.

Dus moodswings, een gebrek aan focus en vermoeidheid komen door mijn menstruatie?

Een duidelijk antwoord op deze vraag zou fijn zijn, maar helaas weten wetenschappers nog niet wat de precieze gevolgen zijn. Wel leggen deze resultaten volgens hen de basis voor verder onderzoek.

Daarnaast kunnen deze veranderingen in het brein, die dus niet alleen plaatsvinden rondom de menstruatie, maar ook wanneer je hormonale anticonceptie gebruikt, wel degelijk een ‘krachtig effect’ hebben op ons gedrag en onze hersenfuncties. Op naar meer onderzoek dan maar…

In de tussentijd behoefte aan wat extra happy hormones? Zo maak je ze aan.

Meer lezen

Meld jij je ziek als je hormonen opspelen?
Hoe je je bloedsuikerspiegel in balans houdt (en effect daarvan op menstruatiepijn en moodswings).
Hoe beleef jij je cyclus? 3x menstruatie-apps.

Tekst Ruby Wijdenbosch  Fotografie Getty Images  Bron Menstrual cycle-driven hormone concentrations co-fluctuate with white and grey matter architecture changes across the whole brain
Gepubliceerd op 28 november 2023

Scroll naar boven