Niet goed in lang stilzitten? Probeer micromeditatie

Mediteren geeft rust en is goed voor je geest. Alleen dat langdurige stilzitten lijkt niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig is daar een oplossing voor: micromeditatie.

Ken je dat? Na slechts vijf minuten mediteren voel je onrust in je lijf en lijken je gedachten op hol te slaan. Die reactie is heel gebruikelijk volgens de Amerikaanse meditatie-experts Dan Harris en Jeff Warren, die het boek Meditation for fidgety skeptics schreven. Ze verzekeren dat afleiding geen bewijs van falen is. Het gaat er alleen om dat je terugkeert naar ‘het moment van mindfulness’, schrijft The New York Times.

Korte, bewuste momenten

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat dan, als je tijdens het mediteren steeds overspoeld wordt door gedachten en gevoelens? Gelukkig hebben Harris en Warren daar een antwoord op: denk eens aan micromeditatie. Als je micromediteert, las je korte, bewuste momenten in gedurende de dag, waarbij je je richt op de stilte en je ademhaling. Voor deze vorm van meditatie hoef je dus niet eindeloos stil te zitten. Een minuut zou al voldoende zijn om positieve effecten te ervaren, volgens de schrijvers van het boek.

Dagelijkse praktijk

Ook universitair hoofddocent aan Duke University John Mitchell verzekert dat kort mediteren kan helpen om je aandacht te reguleren. Hij adviseert om micromeditatie te integreren in je dagelijkse leven en denkt daarbij aan drie tot vijf minuten per dag. Je zou er beter door gaan focussen en minder last krijgen van angst en depressieve gevoelens. De moeite van het proberen waard, die paar minuten moeten te doen zijn.

Meer lezen

Als meditatie niet je ding is: 6x andere manieren om je hoofd leeg te maken.
Deze 3 minuten-meditatie kun je altijd tussendoor doen.
Het no-nonsense meditatieboek leert je mediteren.

Tekst Nika Heijne  Fotografie Daniel Mingook Kim/Unsplash
Gepubliceerd op 14 april 2024

Scroll naar boven