Nieuw boek van Francine Oomen: Voor iedereen die volwassen is maar het leven nog steeds niet helemaal begrijpt

Van eerste zoen tot brugklas; de Hoe overleef ik…-serie van Francine Oomen hielp jaren geleden menig puber aan survivaltips. Maar pubers worden groot en de uitdagingen van het leven ook. Wat nou als volwassen worden best wel ingewikkeld is?

Dat vroegen tientallen jongvolwassenen zich dan ook af op social media. Voor Francine Oomen reden genoeg om met een nieuw boek aan de slag te gaan, dat nu uit is: Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?

De trouwe lezers van de oude Hoe overleef ik…-reeks zullen hoofdpersoon Rosa misschien nog kennen. Een meisje dat worstelt met de alledaagse tiener-struggles. En net als de lezers zelf, is Rosa nu volwassen geworden. Oomen richt zich in haar boek dan ook op haar volwassen geworden lezers van toen.

Veiligheid in boeken

Oomen schreef de serie omdat ze er als puber zelf behoefte aan had. Tijdens een aantal lastige tienerjaren, vond ze veiligheid in boeken. Ze vertelt meer over haar verleden, heden en de toekomst in Flow 10, die 24 november (2023) uitkomt.

Oomen: “Ik las als veertienjarige al het werk van de psychologen Abraham Maslow en Carl Jung, omdat ik toen al nieuwsgierig was naar wat mensen bewoog. Ik schreef, tekende en zwierf in m’n eentje door de natuur,” vertelt ze in het interview.

Nostalgie en verbinding voor generatie Hoi

De terugblikken in Oomens nieuwe boek, op momenten die ‘Generatie Hoi’ (Hoe overleef ik) zich misschien nog vaag herinnert, zorgen samen met de herkenbare personages voor nostalgische gevoelens bij de lezer. De vlotte schrijfstijl biedt daarnaast een hoop relativering en verbinding.

Rosa en friends hebben in het verhaal te maken met veelvoorkomende problemen als prestatiedruk, eenzaamheid en dat eeuwige vergelijken met anderen. Kortom: volwassen zijn in deze tijd, hoe doe je dat?

Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?, Francine Oomen (Volt)
Je vindt het boek online, in de boekwinkel of bibliotheek.

Meer lezen

Francine Oomen maakt ook de Hoe overleef ik-podcast, voor en met twintigers en dertigers.
Quarterlife crisis: het is een ding en zo ga je ermee om.
Kinderboeken die we ook als volwassene nog graag lezen.

Tekst Ruby Wijdenbosch  Fotografie Deirdre Malfatto/Stocksy
Gepubliceerd op 16 september 2023

Scroll naar boven