Categorieën
RSS feeds

Nieuwswekker: Ongeluk bij stierengevecht + Raket gelanceerd

Goedemorgen! Het is maandag: het begin van een nieuwe schoolweek! In deze Nieuwswekker praten we je bij over wat er vannacht gebeurde terwijl je sliep, en over wat je vandaag kunt verwachten in het nieuws.

Het weer

Vanochtend valt er in het noordoosten nog wat regen. Daarna blijft het zo goed als overal droog. De zon schijnt af en toe en het wordt 19 tot 23 graden. Heel misschien gaat het op sommige plekken nog een klein beetje regenen vanmiddag.

Dit heb je misschien gemist:

– In Colombia is een ernstig ongeluk gebeurd bij een stierengevecht. Tijdens de wedstrijd stortte een tribune in. Er zijn bijna 300 mensen gewond geraakt, en zeker vier mensen omgekomen. Volgens een tv-zender zouden de tribunes erg snel en met haast zijn gebouwd omdat het materiaal pas laat kwam. De man die binnenkort president van het land wordt, zei dat hij hoopt dat dit soort gevechten worden afgeschaft.

– Voor het eerst in 27 jaar is er een raket van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gelanceerd vanuit Australië. De raket is ook dezelfde avond weer geland. Het heeft een korte vlucht gemaakt en onderweg informatie verzameld. Daarmee willen onderzoekers röntgen-straling in een gebied aan de hemel bestuderen.

Dit is vandaag in het nieuws:

– Op veel scholen wordt in groep 8 hard geoefend voor de afscheidsmusical. Binnenkort is de uitvoering en staat de hele groep voor een volle zaal te zingen en te dansen. Op basisschool Het Mozaïek in Enkhuizen doen ze yoga en mindfullness oefeningen om te leren omgaan met de spanning. Vanavond zie je in het Jeugdjournaal hoe dat gaat.

Wij zijn nu al benieuwd naar jouw mening hierover. Vind jij het spannend om op een podium te staan en op te treden? Je kunt hieronder stemmen en reageren:

– Het beroemdste tennistoernooi van de wereld begint vandaag: Wimbledon. Elk jaar komen de beste tennissers van de wereld naar Londen om eraan mee te doen. Ook vijf Nederlanders doen mee. In deze video hoor je er meer over:

En dan nog even dit:

Dat typische geluid van de ronkende motor; veel mensen vinden dat het allerleukste aan een sportauto. Alleen: er komen nieuwe regels in de Europese Unie. Ferrari-fans balen daarvan:

BRON