Categorieën
RSS feeds

Oh nee: Eurovisie Songfestival telt dit jaar minder deelnemers

Het Eurovisie Songfestival, dat volgend jaar tussen 9 en 13 mei in Liverpool plaatsvindt, telt maar 37 deelnemende landen. Dat is het laagste aantal sinds 2014, toen het Europese liedjesfestijn zich in Kopenhagen afspeelde.

Van de landen die afgelopen jaar meededen aan het Songfestival hebben Bulgarije, Montenegro en Noord-Macedonië zich teruggetrokken, maakte de organisatie donderdag bekend.

Big 5

Montenegro en Noord-Macedonië lieten vorige week al weten dat ze vanwege de hoge kosten in 2023 niet in Liverpool op het podium verschijnen. Voor de eerste keer in twintig jaar zal Noord-Macedonië niet van de partij zijn. De laatste keer dat het land niet meedeed was namelijk in 2003. Ook Bulgarije heeft zich teruggetrokken. Dat land was er in 2019 voor het laatst niet bij.

Van de 37 landen, waaronder Nederland en België, zullen 31 landen terechtkomen in de halve finales. De zogenoemde Big 5 (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Verenigd Koninkrijk) en ‘gastheer’ Oekraïne zijn al verzekerd van een plek in de finale. Verenigd Koninkrijk behoort tot de Big 5 en is tevens ‘gastheer’.

Lees ook
Het ‘Eurovisie Songfestival 2023’ zal niet plaatsvinden in Oekraïne, maar in dít land

Oekraïne in Liverpool

Het Eurovisie Songfestival wordt volgend jaar dus in Liverpool gehouden en niet in Oekraïne. Dat komt omdat Oekraïne vanwege de oorlog met Rusland het festival niet kan organiseren. Toch zal het land, de winnaar van het Songfestival 2022, centraal staan tijdens het evenement. De Britse stad belooft dat Oekraïne wordt gevierd.

“Het Eurovisie-team van Liverpool gaat nu beginnen met de uitvoer van de plannen, zoals de samenwerking met Oekraïense straatkunstenaars en modeontwerpers, en het opzetten van een onderwijsprogramma voor de gemeenschap van Liverpool en Oekraïne”, zei een woordvoerder van de gemeente tegen Britse media.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, AD | Beeld: Getty Images

The post Oh nee: Eurovisie Songfestival telt dit jaar minder deelnemers appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON