Om deze 4 redenen is craften goed voor je mental health

Goed nieuws voor alle creatievelingen. Of je nu schildert, breit, sieraden maakt, schrijft of potten bakt: craften is goed voor je mentale gezondheid, blijkt uit onderzoek. 

Dat we blij worden van onze hobby’s, daar hebben we geen onderzoek voor nodig. Niets is fijner dan op een vrije middag – gewapend met een kop thee en je kleurpotloden – jezelf te verliezen in een tekening. Maar wist je dat je hobby ook echt goed is voor je mentale gezondheid?

Dit zijn de positieve effecten van craften:

Repetitieve crafts hebben een therapeutisch effect
Handwerk waarbij je vaak achter elkaar dezelfde handeling doet, helpt je ontspannen. Bijvoorbeeld tijdens het breien, borduren of haken. Toft deed een onderzoek naar wat het effect van breien en haken is op je mentale gezondheid door vijfhonderd Britse kandidaten te laten haken. Wat blijkt: de repetitieve bewegingen zorgden ervoor dat hun hartslag en bloeddruk werden verlaagd. Ze voelden zich minder gestrest en zelfs minder depressief.
Hobbyprojecten boosten je zelfvertrouwen
Een nieuwe sjaal breien voor de herfst of het eerste hoofdstuk van je boek schrijven? Dit is het moment. Want iedere keer als je aan een nieuw project begint, geeft dit je zelfvertrouwen. De organisatie Stichlinks promoot therapeutisch haken en breien en helpt scholen, werkplekken en ziekenhuizen een plek te bieden waar mensen het craften kunnen uitoefenen. Betsan Corkhill, de oprichter, is voorstander van het proberen van een nieuwe hobby: “De voordelen van het leren van een nieuwe vaardigheid merk je meteen. Het is de feel-good factor en het geweldige gevoel wat je krijgt als je een complexe handeling eindelijk beheerst. Dat is een enorme boost voor het zelfvertrouwen.”
Het verbetert je concentratie en geheugen
Het is algemeen bekend dat af en toe een beetje brain training goed is om je brein fit te houden. Maar ben je niet zo’n fan van het maken van ingewikkelde puzzels? Craften kan ook prima. KnitHub24 schrijft dat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar de voordelen van ‘slow crafts’, zoals breien. De handelingen zijn vergelijkbaar met die van pianospelen. Je handen maken andere bewegingen op hetzelfde moment. Hierdoor stimuleer je beide hersenhelften. Ook is er overeenkomst tussen breien en het maken van sudoku’s. Je traint namelijk zowel concentratie als geheugen en herkent sneller patronen.
Craft clubs helpen tegen eenzaamheid
Onderzoek van Campaign to End Loneliness toont aan dat eenzaamheid niet alleen het risico op dementie vergroot, maar ook op een hoge bloeddruk, hartziekten en beroertes. Gelukkig kan een hobby baten. Je kunt er nieuwe mensen door ontmoeten om vaardigheden en plezier mee te delen.

Reden genoeg dus om een nieuwe hobby te beginnen. Nu nog even kiezen welke.

Meer lezen

Hobby’s zonder scherm: met deze luchtdrogende klei-kit maak je je eigen servies.
Een slechte dag? Deze hobby maakt ’m beter, volgens onderzoek.
Een creatieve uitlaatklep.

Tekst Nadie van Moorselaar  Bron Country Living  Illustratie Karen Schipper
Gepubliceerd op 19 september 2023

Scroll naar boven