Omdat voorlezen zoveel brengt: 4 masterclasses voor leraren (en ouders)

Bij Flow kennen we de voordelen van voorlezen al langer: het is ontspannend, werkt verbindend én doet beroep op je verbeeldingskracht. DPG Media, waar Flow onderdeel van is, en Stichting CPNB zien de kracht van voorlezen ook en maakten daarom voor Kinderboekenweek 2023 vier masterclasses, bedoeld voor leraren en ouders. 

Voorgelezen worden is misschien nog wel fijner dan zelf lezen. Hoe kan dat toch? Psycholoog Martin Appelo kan makkelijk verklaren waarom voorlezen – en voorgelezen worden – zo’n ontspannend effect heeft. “Als je je met iemand verbindt, maak je oxytocine aan. Je raakt geconditioneerd door zijn of haar geur, stem of aanraking. Dus als je geliefde je voorleest, daalt het stresshormoon cortisol en krijgt oxytocine juist een boost. Je voelt je ontspannen en verbonden. Ook komt tijdens het voorlezen de amygdala tot rust, het hersengebied dat reageert op gevaar.”

Het mag duidelijk zijn, voorgelezen worden is goed voor je. Niet zo gek dus, dat DPG Media en Stichting CPNB extra aandacht willen geven aan voorlezen tijdens de Kinderboekenweek 2023. Want een verhaal valt of staat met hoe het gebracht wordt. Daarom maakten ze vier verschillende masterclasses bedoeld voor leraren en ouders. In die gratis video’s leer je onder andere hoe je een verhaal zo leuk mogelijk brengt, hoe je omgaat met meertaligheid in de klas en hoe je het juiste boek (en de setting) kiest.

De masterclasses zijn te bekijken op de website van DPG Media. 

Meer lezen

Waarom het zo fijn is om elkaar voor te lezen. 
Luisteren naar een boek, wat maakt dat nou anders dan ‘echt’ lezen? 

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Petra Kroon
Gepubliceerd op 5 oktober 2023

Scroll naar boven