Categorieën
RSS feeds

Onderzoek: dit is de ideale tijd tussen twee zwangerschappen

Misschien kriebelt het vrijwel meteen na je bevalling, misschien moet je er voorlopig nog niet aan denken. Wanneer en of je voor een tweede kind wil gaan zwanger, is heel persoonlijk. Maar hoeveel tijd tussen twee zwangerschappen is wetenschappelijk gezien ideaal? Onderzoekers kwamen tot de volgende conclusie.

Door: Ouders van Nu

Beslissen wanneer je er weer voor wil gaan, kan een behoorlijk dilemma zijn – voor zover je dat al in de hand hebt. Het is leuk als de kinderen dicht op elkaar zitten qua leeftijd, maar het heeft ook voordelen als de eerste al zelfstandig is als zijn broertje of zusje komt. En dan hebben we het nog niet gehad over wat fysiek gezien het beste voor jou is.

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappers van de Universiteit van Brits-Columbia en Harvard verdiepten zich in dit dilemma waar veel ouders voor staan. In tien jaar tijd onderzochten zij 148.544 Canadese zwangerschappen om de brandende vraag te beantwoorden: hoeveel maanden tussen twee zwangerschappen is nu ideaal?

De ideale periode tussen twee zwangerschappen

Volgens de wetenschap is 12 tot 18 maanden ideaal. Binnen een jaar opnieuw zwanger raken, raden de onderzoekers af. Een zwangerschap is een zware beproeving voor je lichaam, dat heeft tijd nodig om goed te herstellen. Raak je snel opnieuw zwanger, dan heb je meer kans op complicaties. Dit geldt vooral voor vrouwen boven de 35 jaar.

Zij kunnen hierdoor op latere leeftijd last krijgen van een hoge bloeddruk en een verstoorde nierfunctie. Maar ook voor jonge vrouwen is rust tussen twee zwangerschappen belangrijk. Volgt een nieuwe zwangerschap kort op de vorige, dan is het risico op complicaties als een laag geboortegewicht van de baby en vroeggeboorte groter.

Geen ‘ideaal’ in de praktijk

In theorie zou je dus het best een jaar na een zwangerschap kunnen proberen opnieuw zwanger te raken. In theorie inderdaad, want in de praktijk bestaat er geen ‘ideaal’. Er zijn allerlei redenen te bedenken om snel voor een volgend kind te gaan of juist langer te wachten. Je gevoel, maar ook je gezondheid en financiën zijn bepalend voor je keuze.
Lees ook: Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?

Bron: Ouders van Nu, People.com – Beeld: GettyImages

The post Onderzoek: dit is de ideale tijd tussen twee zwangerschappen appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON