Ontdek Brda, de mooiste wijnregio van Slovenië

Is Slovenië een wijnland? Oh, jazeker. Sloveense wijn is dan in Nederland misschien niet super bekend, maar dat wil niet zoveel zeggen. Slovenië heeft zelfs meerdere wijngebieden, in het oosten en westen van het land.

In het westen ligt wijnregio Brda, een uitzonderlijk mooi gebied. Het ligt tegen de Italiaanse grens aan, een niet te missen plek. Een rondreis door Slovenië is pas compleet als je óók hier bent geweest.

Wijnregio Brda

Dat je Slovenië als wijnland (nog) niet kent is natuurlijk niet zo gek. Dit kleine land timmert ook nog niet zo lang aan de weg als wijnnatie. En dat heeft alles te maken met de onafhankelijkheid van Joegoslavië in 1991: pas daarna kwam toerisme op gang en kreeg de wijnindustrie vorm. Aan kalkrijke heuvels geen gebrek (miljoenen jaren geleden was dit de bodem van de zee) en steeds meer onafhankelijke wijnmakers doken op.

Wijnregio Brda ligt in de kuststreek Primorska, een van de drie wijngebieden van Slovenië, en wordt gezien als de beste. Brda ligt zo dicht tegen grens aan, dat het soms sneller is om door Italië te reizen om van de ene plek naar de andere te komen. En hoe dichtbij ook, toch voelt Brda totaal niet Italiaans. Dat dit een wijnregio pur sang is, wordt direct duidelijk. Zo ver als je kunt kijken zie je hellingen met wijnranken. Bordjes aan de kant van de weg maken je duidelijk waar wijn geproefd en gekocht kan worden.

Het is ook een uitzonderlijk mooi gebied om te zien. Een glooiend landschap van eindeloze wijnranken, met daartussen kleine dorpen die je herkent aan de rijkelijk versierde kerktorens. De witte huizen met oranje daken steken fel af tegen het groene landschap. En omdat het een zeer heuvelachtig en bochtig gebied is, verveelt het zeker niet om hier rond te rijden.

De regio Brda staat vooral bekend om de Rebula-druif waarmee bijzonder lekkere witte wijnen worden gemaakt.

Beklim de Gonjače uitkijktoren

Het beste om als eerste te doen in Brda is de Gonjače uitkijktoren beklimmen. Vanaf het hoogste punt op 23 meter overzie je het hele gebied. De toren slingert via een spiraalvormige trap met 144 treden omhoog. Al hoef je niet helemaal tot boven te lopen. Ik vond het uitzicht halverwege de toren nog veel mooier dan bovenop, maar sowieso een uitzicht waar je de tijd voor moet nemen. De toren is overigens gratis, je kunt gewoon naar boven lopen. Parkeren kan er direct naast.

Beklim de Gonjace uitkijktoren voor mooi uitzicht

Scroll naar boven