Ontspannend én duurzaam: hoe je van oude kleren weer iets leuks maakt

Na een tijd vol stress, koopdrang en gebrek aan hobby’s besloot online editor Ruby: dit moet anders. Er bleek één gezamenlijke oplossing: saaie kleding opleuken.

Wederom heb ik een ideale bezigheid gevonden *geeft zichzelf schouderklopje* voor wie toe is aan ontspanning én een nieuwe garderobe. Want continu maar nieuwe kleding kopen omdat je je oude spul niet meer leuk vindt, kan natuurlijk niet meer.

Je snapt: de druk ligt hoog

Door mijn kledingobsessie in combinatie met mijn hobbyzoektocht, kan ik inmiddels bijna elke dag een ander geüpgraded kledingstuk aan. Items die ik voorheen nooit meer droeg, maar nu met verve tentoonstel aan mijn naasten alsof ik de catwalk tijdens fashion week bewandel.

Inmiddels is deze vrijetijdsbesteding zo uit de klauwen gelopen dat collega’s me nieuwsgierig aanstaren wanneer ik na binnenkomst de knopen van mijn jas losmaak (“Het voelt elke week weer als een unboxing,” aldus Flow-collega Marjolijn).

Je begrijpt: de druk ligt hoog, dus ging ik weer aan de hobby. Deze keer simpel met wat textielverf en kwasten.

Een beetje krabbelen

Ik kan nu heel stoer gaan doen alsof ik allerlei ingewikkelde dessins op mijn kleding maak, maar ik ben en blijf een luie creatieveling met een doodsimpele voorkeur voor hartjespatronen.

En dat maakt deze activiteit juist zo ontspannend. Zoals je vroeger tijdens de les je agenda volkrabbelde met hartjes, zo doe ik dat nu op mijn kleren. Gewoon uit het losse polsje. Ik gebruik geen stempel of uitgeknipt patroon, ik leg me erbij neer dat niet alle vormpjes precies hetzelfde zijn.

Ik gebruik:

Textielverf in een kleur die ik leuk vind, variërend van duur spul van hobbywinkel Pipoos tot een textielverfset voor kinderen van Action.
Textielverf in de kleur van het kledingstuk (om foutjes te corrigeren).
Kwasten.
Een strijkijzer om de verf na het drogen te fixeren, daarna is de kleding wasbaar.

Meer lezen

Hobbytip voor thuis: zo pimp je gemakkelijk oud of saai servies.
Een ode aan simpeler leven: ‘Van iets mínder prikkels om je heen ga je je beter voelen’.
Hobbyinspiratie nodig? Zo geef je ‘saaie’ kleding een upgrade met de parelpen.
Om deze 4 redenen is craften goed voor je mental health.

Tekst en fotografie Ruby Wijdenbosch
Gepubliceerd op 29 maart 2024

Scroll naar boven