Onzeker over jezelf? Dit helpt als onzekerheid je in de weg zit

Iedereen is wel eens onzeker. Het hoort een beetje bij het leven en is helemaal niet erg. Het brengt je immers ook verder; zo helpen twijfels om dingen van verschillende kanten te bekijken. Maar soms, soms zit het je in de weg. Wat doe je dan? 

Zelfvertrouwen is iets wat je kunt trainen, een vaardigheid, meent de Amerikaanse coach dr. Ivan Joseph. Je kunt leren om die onzekere gedachtes om te buigen en los te laten.

Waarom zijn we onzeker?

Onzekerheid over jezelf of over je kunnen kan je tegenhouden om de dingen te doen die je wilt doen. Alsof er een glazen plafond boven je hoofd hangt waar je maar niet doorheen kunt breken. Vaak komen die onzekerheden voort uit gebeurtenissen of opmerkingen uit het verleden – klein of groot, bewust of onbewust. We baseren onze overtuigingen op die gebeurtenissen en dat vormt ons tot de persoon die we zijn, of denken te zijn.

Het zijn die opvattingen over onszelf die ons onzeker maken en tegenhouden om te groeien of doelen te behalen. “Een mens stijgt nooit uit boven de opvattingen die hij over zichzelf heeft”, vertelt Peter Sage, deskundige op het gebied van menselijk gedrag, in zijn ruim zeven miljoen keer bekeken TED Talk.

Onbewust gedrag en gewoontes

In zijn talk vergelijkt de gedragsdeskundige je bewustheid met niets meer of minder dan een mier. De mier loopt in noordelijke richting; de kant die hij op moet om zijn doelen te behalen. Wat de mier alleen niet weet, is dat hij op de rug van een olifant loopt die zuidwaarts gaat; ons onderbewustzijn met al onze belemmerende overtuigingen waarmee we onszelf tegenhouden of saboteren. Een treffende manier om beeldend te maken hoe je overtuigingen, en daarmee je onzekerheden, je tegenhouden om verder te komen in het leven.

Je (onderbewuste) gedachten over jezelf bepalen je gedrag en gewoontes. Als die gedachten overwegend negatief zijn en onzekere gevoelens met zich meebrengen, kunnen die je dus dwarsbomen; zoals bij die olifant die de verkeerde kant op loopt.

Buig je onzekerheden om

En dus wil je leren hoe je die olifant met je mee laat bewegen, oftewel: hoe je die overtuigingen en onzekerheden ombuigt zodat ze je helpen om de goede kant op te gaan. Gedragsdeskundige Peter Sage noemt drie belangrijke stappen:

Filter de negatieve of belemmerende boodschappen van anderen. Of het nu het nieuws, social media of de mensen om je heen zijn, leg de saboterende boodschappen of meningen van anderen naast je neer. Jij bepaalt je focus. Laat je niet (af)leiden door anderen.
Richt je op de boodschappen die je verder brengen. Wat je ook wilt bereiken of waar je ook heen wilt, er is genoeg inspiratie en informatie te vinden die je verder brengt. Richt je op de informatie die jouw doelen en potentie ondersteunt. Jij bent de regisseur van je eigen film.
Tackel jouw belemmerende en onbewuste overtuigingen. Oefening is de sleutel naar zelfvertrouwen, vertelt Ivan Joseph, maar al dat oefenen baart maar tot op zekere hoogte kunst als jouw – vaak onbewuste – overtuigingen je nog steeds in de weg zitten. Onderzoek welke belemmerende overtuigingen er schuilgaan in jouw onderbewuste en leer hoe je ze omvormt tot helpende gedachten.

Zo zal je zien dat dat plafond met je mee veert, totdat je er met olifant en al doorheen breekt.

Meer lezen

Omgaan met onzekerheid: voor als je het even niet meer weet.
Het vertrouwen in jezelf vergroten: 8 tips.
Jezelf wat leuker vinden (of in ieder geval minder streng zijn), het kan.

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Marjolijn Polman  Illustratie Hadas Hayun
Gepubliceerd op 3 oktober 2023

Scroll naar boven