Categorieën
RSS feeds

Ook voor de introverten onder ons: een sociale afspraak maakt blijer dan we denken

Het is verleidelijk, zeker als we het druk hebben, om een avond op de bank te verkiezen boven een sociale afspraak. Toch adviseert een expert om die lunch of dat feestje in de agenda te laten staan. Het maakt namelijk vrolijker dan we denken.

Inschatten hoe een toekomstig event ons laat voelen, noemen we volgens een artikel in The New York Times affectieve voorspelling. En volgens Dr. Bob Waldinger, een Amerikaanse professor psychiatrie, zijn we er behoorlijk slecht in. ‘Mensen weten vaak niet wat goed voor ze is, en zeker op het gebied van relaties zitten ze er nog weleens naast.’

Het klinkt misschien verleidelijk, binnen blijven en Netflixen in je pyjama, maar socializen heeft een groter positief effect op ons humeur dan we van tevoren denken.

Maak kleine stappen

Het kan misschien onwennig aanvoelen om wat meer sociale plannen te maken, zeker voor de introverten onder ons. Maar uit onderzoek blijkt dat ook zíj echt wel behoefte hebben aan interactie met anderen.

Volgens Philip Gable, een professor psychological and brain sciences, helpt het om kleine doelen voor jezelf te stellen. ‘Ga niet meteen naar een feest voor drie uur lang, maar kies voor een half uur, of stel jezelf als doel dat je met drie mensen praat.’

Het hoeft natuurlijk niet per se een feestje te zijn. Je kunt voor jezelf ook bepalen dat je één keer in de maand wilt wandelen met die ene vriendin. Ook leuk: sluit je eens aan bij een leesclub of een sportvereniging. Op die manier is die sociale activiteit vaste prik en ga je ook sneller.

Meer lezen

Iemand opbellen helpt (en acht minuten is al genoeg).
Ghosting: waarom het zo veel pijn kan doen en hoe je ermee omgaat.

Tekst Bente van de Wouw  Bron The New York Times  Fotografie Jed Villejo/Unsplash.com

BRON