Op naar een positief zelfbeeld

Lief zijn voor jezelf, tevreden zijn met wie je bent en hoe je eruitziet… Dat is niet altijd makkelijk, weet journalist Mariëlle Raven. Toch kun je werken aan een positief zelfbeeld, ontdekte ze.

Flow samen met Dove

Boeken, kunst, lekker eten, woondecoratie: social media bieden mij een bron van inspiratie. Vaak kom ik posts en reels tegen over onderwerpen die me interesseren. Maar soms komt er ook iets voorbij uit andere hoeken. Klik ik bijvoorbeeld iets aan over gezond leven, dan beland ik al snel in de wereld van dieettips en fitnessadviezen. Daar verandert de toon en lijkt er iets verwijtends in de berichten te zitten. ‘Tien oefeningen die je altijd fout hebt gedaan’: daar ligt een oordeel in. En ook al ben je volwassen en overtuigd van je waarde als mens, dan nog kan het lastig zijn om zo’n oordeel naast je neer te leggen. Nee, zomaar gelukkig zijn met jezelf is online niet trending.

Jouw binnenwereld

Toch is de meeste content op social media vooral bedoeld als vermaak. Meer dan dat moet het ook niet zijn, weet ik: iets waar ik af en toe tijd aan besteed. Schoonheidsidealen en fitnesstrends zullen er altijd zijn en ze veranderen ook. (Bestond er tien jaar geleden zoiets als een wenkbrauwbar?) 

Het is belangrijk om de grens te bewaken tussen wat in de buitenwereld wordt gehypet en wat er in jezelf omgaat. Een positief zelfbeeld komt namelijk tot stand in je binnenwereld. Dat betekent dat je zelf mag beslissen welke normen daar gelden.

Bewuste beslissing

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn sociale wezens en staan open voor de meningen en oordelen van anderen. Die internaliseren we geregeld (het bekende ‘stemmetje in je hoofd’). Toch kun je oefenen om te leren vertrouwen op je eigen oordeel, om zo een positiever zelfbeeld te krijgen.

Voor mij begon het lang geleden met een bewuste beslissing om iets minder op social media te zitten. En wát ik daar zie, filter ik. Ik ben me bewust van wat ik wel en niet wil laten binnenkomen. Alles wat mijn leven beter maakt, is welkom. Alles wat mijn zelfbeeld negatief beïnvloedt, probeer ik zo veel mogelijk te negeren. 

Prima zoals ik ben

Zorgen voor jezelf heeft ook een fysiek aspect. Aandacht besteden aan je lichaam heeft namelijk zin: het is welbestede tijd en energie. Dat inzicht is weer goed voor mijn humeur. 

Het is ook simpeler dan ik vroeger dacht. Ik gun mijn lichaam rust door me regelmatig lekker te nestelen in mijn leesstoel met een boek waarop ik me enorm heb verheugd en met een pot thee. Dat is echt lief zijn voor mezelf. En als ik lekker beweeg en daardoor van top tot teen elke cel voel tintelen, voel ik veel voldoening. 

Ook zo fijn: me goed insmeren na het douchen. Dat verzorgt niet alleen mijn huid, ik erken er ook mee dat mijn lichaam zorgzame aanraking verdient. Want inderdaad, ik ben prima zoals ik ben. Welke social media-trend er deze week ook speelt.

Scroll naar boven