Categorieën
RSS feeds

Op ontdekking in Jeruzalem: bezoek aan de Oude Stad

Als er één stad is in het Midden-Oosten met een bijzondere aantrekkingskracht, dan is het Jeruzalem wel. Deze stad in Israël wordt gezien als de bakermat van het jodendom én van het christendom. En ook binnen de Islam wordt Jeruzalem gezien als heilige stad. In de ommuurde Oude Stad vind je de mooiste plekken en alle must-sees van Jeruzalem. De Klaagmuur, de Toren van David, de Heilige Grafkerk, de Al-Aqsamoskee en de Golden Menorah. En dan zijn er nog de waanzinnige uitzichten vanaf de Olijfberg en een wandeling over de oude stadsmuur. Wil je Israël leren kennen, ga dan op ontdekking in de Oude Stad van Jeruzalem!

Jeruzalem: de stad van godsdiensten en geloof

Jeruzalem kun je de stad van godsdiensten en geloof noemen. Dat zie je direct terug in de Oude Stad waar een Joods, Christelijk en Islamitisch kwartier (wijk) is. Naast deze delen van de stad is er nog een vierde kwartier: het Armeense deel bewoond door (christelijke) Armeniërs. En toch ben je er dan nog niet, want er is ook een vijfde deel, de Tempelberg die een speciale status heeft en formeel onder het bestuur van een Jordaanse stichting staat. Dit omdat Oost-Jeruzalem tot 1967 Jordaans grondgebied was.

Volgens de Palestijnen is Jeruzalem de echter de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. Meer over de politieke situatie van Jeruzalem is in korte vorm te lezen in dit artikel van de NOS, dat wordt bijgewerkt als daar aanleiding toe is.

In de stad Jeruzalem wonen bijna een miljoen mensen waarvan het grootste deel (70 procent) joods – deels orthodox – is. Ruim een kwart van de bevolking is moslim en slechts 2 procent zijn christenen. Van die miljoen inwoners wonen er zo’n 30.000 in de oude stad. Het is de plek waar vrijwel alles om draait in deze stad.

Het veel modernere westelijk deel van Jeruzalem is de plek waar je als bezoeker van de stad terecht kunt in de vele hotels. Dit deel van de stad is wel degelijk het bezoeken waard. Het aantal winkels en terrasjes is indrukwekkend maar heeft wel zijn eigen cultuur die niet te vergelijken is met het veel meer westerse Tel Aviv.

Plek voor fotografen, influencers en selfies: I Love Jeruzalem

BRON