Op reis naar Mozambique? Dit moet je weten!

Dat Mozambique is uitgestrekt, dunbevolkt én een van de armste landen van Afrika, juist dat laatste weet menigeen niet. Maar dit merk en voel je als je het land binnenkomt. Ga jij op reis naar Mozambique? Dan is het dus belangrijk dat je je aanpast aan het land, de cultuur en een aantal belangrijke dingen in acht neemt. Ik kwam over land vanuit Swaziland en begon mijn reis in de hoofdstad Maputo. Een legendarische beleving!

Mozambique: prachtig, maar arm

Mozambique ligt in het zuidoosten van Afrika, grenzend aan een hoop landen, onder andere aan Tanzania, Zuid-Afrika en Swaziland. Het is een groot land, de kust is maar liefst 2.655 kilometer lang.

Mozambique heeft een tropisch/subtropisch klimaat, prachtige, ongerepte natuur, een fantastische kustlijn en het is een van de beste duikplekken ter wereld. Het land hoorde van oudsher bij Portugal (het werd ontdekt door de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama) en is in 1975 zelfstandig geworden. Portugal heeft het land helaas als een ongeorganiseerd, arm land achtergelaten. Geen zorgstelsel, amper scholing, geen goede voorzieningen en een slecht infrastructuur. Met het kleine beetje dat het Afrikaanse land had, kon lospeuteren elders plus wat investeerders die het land graag meehielpen opbouwen, hebben ze onder andere een aantal belangrijke wegen geasfalteerd, de infrastructuur verbeterd, wat werkgelegenheid gecreëerd (in de hoofdstad voornamelijk) en scholing mogelijk gemaakt. Maar er is nog steeds niet veel en zelfs de president hier woont in een bescheiden huis met dito tuin.

Op reis naar Mozambique is een fantastisch, onvergetelijk avontuur. Het is er zo ongelooflijk mooi en ongerept. Gebruik je gezonde verstand en dan heb je er de time of your live!

▸ Tip: de beste reistijd voor Mozambique is van april tot en met oktober. Dan omzeil je de eventuele tropische stormen en het regenseizoen (november tot april).

Deze plekken mag je in ieder geval niet missen!

Ontdek de Bazaruto archipel, een must visit!

De Bazaruto archipel bestaat uit vijf eilandjes: Bazaruto (grootste, met hoge zandduinen), Benguerra, Magaruque, Santa Carolina en de kleinste is Banque. Bij Benguerra ligt het two-mile-rif, een prachtig koraalrif. Vanuit de kustplaats Vilankulo zijn de eilandjes gemakkelijk te bereiken per boot. De archipel is een national park waar je kunt eilandhoppen, duiken in het warme turquoise zeewater, lopen over de parelwitte stranden en zwemmen in het rijke onderwaterleven met koraalriffen. Met eb komen er witte zandbanken vrij waardoor er een soort wadden ontstaan. Op de eilanden kun je overnachten in luxe resorts en een aantal bescheidenere accommodaties. Vanuit Maputo vertrekken er dagelijks heel erg vroeg in de ochtend lokale busjes naar Vilankulo. Idyllischer en tropischer krijg je het niet!

Bezoek de stad Inhambane

De oude koloniale stad Inhambane is een van de oudste steden van zuidelijk Afrika. Met als voornaamste toeristische attracties: de historische Portugese kathedraal, kustlijn en de natuur van het achterland.

De Bazaruto archipel is een van de mooiste plekken in Mozambique

Scroll naar boven