Op slaapvakantie? Op deze 4 plekken kan het

Slaaptoerisme, wordt het ook wel genoemd: mensen die op vakantie gaan om bij te slapen en op te laden van het drukke leven. Ook in Nederland komt de slaapvakantie steeds vaker voor.

Heb je echt een slaaptekort of slaapproblemen? Dan gaat een slaapvakantie geen zoden aan de dijk zetten, vertelt slaappsycholoog Jana Maes aan De Morgen. “Je hebt even ademruimte, maar bent weer terug bij af als je weer thuis bent.”

Waarom je dan wel op slaapvakantie zou willen? Om te ontladen van prikkels en weer nieuwe energie en inspiratie op te doen na een paar stressvolle maanden, bijvoorbeeld. Maar misschien ook om te onderzoeken wat je biologische ritme eigenlijk is als je niet door een wekker wakker wordt gemaakt.

4 x droomplekken voor een slaapvakantie

Heb je behoefte aan een paar dagen bijkomen, slapen en niksen? Deze plekken zijn de ideale bestemming om bij te slapen en uit te rusten.

1. 72 Hour Cabin in Zweden

De 72 Hour Cabin is een initiatief van Zweden. Het begon met een experiment waarbij het land vijf mensen met de meest stressvolle banen uitnodigde om in de cabin te komen ontspannen voor 72 uur.

Na drie dagen in de Zweedse natuur en de glazen cabin te hebben doorgebracht, waren de stresslevels van de deelnemeres met bijna 70 procent afgenomen. Ook waren de bloeddruk en hartslag gedaald en was de creativiteit toegenomen.

Nu kun ook jij in de 72 Hour Cabin slapen en de magie van de Zweedse natuur z’n werk laten doen. Je boekt de glazen cabin via de website van West-Zweden.

2. Vrijhaven Zwier aan de Vinkeveense Plassen

Lummelen, dat is wat je bij Vrijhaven Zwier te doen staat. Alles is ingericht op comfort en ontspanning; denk aan sauna, hottub, maar ook inspiratiesessies en lekker eten.

Je kunt er bijvoorbeeld op een 3-daags soloretreat met jezelf, maar ook een paar dagen vertoeven in één van de huisjes of tenten (met steengoed bed) in de natuur.

3. Eco Green House in Trenito, Italië

In de Noord-Italiaanse Dolomieten vind je de provincie Trentino. De provincie staat bekend om zijn bosrijke omgeving (voor elke inwoner zijn er meer dan 1000 bomen) waar je in alle rust kunt genieten van de natuur. Wandelen, fietsen en bijkomen in de Eco Green House boomhut, bijvoorbeeld. Zonder wifi of tv, dus het ideale moment op die digital detox te starten.

4. Warredal in België

Warredal is een recreatiepark in Belgisch Limburg waar je één ding te doen staat: vertragen. De cabins staan middenin het bos en er is expres geen wifi en tv, zodat je in verbinding komt met de natuur en jezelf of de mensen met wie je bent.

Je gaat ook back to nature omdat je zelf je hout kunt hakken voor in de houtkachel. En die wil je wel aanzetten als het buiten koud is, want er is geen verwarming in het huisje. Zin in een theetje of kop koffie? Dan zet je die, jawel, op de houtkachel. Maar geen zorgen, je kunt wel lekker warm douchen.

Lees meer

 Slaapcoach Nick Littlehales: “Acht uur slaap is een mythe.”
Ontstressen is belangrijker dan je denkt, maar hoe doe je dat eigenlijk?
Worden we eigenlijk wel gelukkig van op vakantie gaan?

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Unsplash/Rodolfo Sanches Carvalho
Gepubliceerd op 27 maart 2024

Scroll naar boven