‘Oscars’ van de podcasts: dit zijn de genomineerden

De Dutch Podcast Awards zijn ook wel de Oscars van de podcasts. Het is de onafhankelijke prijs voor podcastmakers in Nederland en wordt sinds 2018 jaarlijks uitgereikt. Initiatiefnemer BNR Nieuwsradio publiceerde onlangs de lijst met genomineerden. 

Welke podcasts zijn de beste van Nederland? Maar liefst 500 inzendingen kwamen er binnen voor de Dutch Podcast Awards 2023. Daaruit koos de vakjury de allerbeste, wat resulteerde in een mooie lijst. Voor de 13 verschillende categorieën zijn elk vijf podcasts genomineerd. Daar kiest de jury uiteindelijk de categoriewinnaars uit en op 6 november vindt de uitreiking plaats in Hilversum. Dan weten we wie in 2023 de allerbeste podcast van Nederland maakte.

De genomineerden per categorie

Dagelijks: Weer een dag, Boekestijn & De Wijk, De Dag, NRC Vandaag, FD Dagkoers.
Interview: Druk: in het hoofd van kampioenen, Schotschrift, Door de ogen van de koning, De liefde van nu, Met Groenteman in de kast.
Brandstory: Koffer 23, Groene Oren, Expeditie Oceaan, De Verdwenen SS’er, Door de ogen van de koning.
Fictie: Donkerslag, Nagasaki, De hijger, De vrouw met duizend gezichten, Kater
Chatcast Vermaak: De Grote Gwen en Geraldine Show, Carice & Halina, Zelfspodcast, Rookworst de podcast, De Snobcast.
Chatcast Informatief: Bureau Sport Podcast, BNR Petrolheads, Alle Geschiedenis Ooit, Napleiten, De Communicado’s.
Host: Maarten Dallinga (Niet van de wereld), Joost Swinkels (Liefs, papa Piet), Quinty Misiedjan (BIMS), Marc-Marie Huijbregts (Marc-Marie en Isa vinden iets), Sam van Raalte (De Ondergrond).
Verhalend: Boven water, De gestolen schilderijen van Jopie Huisman, Er is iets vreemds gebeurd, Het Nieuwe Geld (seizoen 2), De jurk en het scheepswrak.
Journalistiek: Het geheim van Mallorca, Niet van de wereld, De gestolen kinderen, De coup van Qatar, Dit kan geen toeval zijn.
Jeugd: Sara’s Mysteries, De Spooky Wooky Podcast, Missie Voelspriet, Zin in Zappelin, De Rampnacht.
Nieuwkomer: Taalpolitie (Philip Freriks), Carice & Halina (Carice van Houten en Halina van Reijn), De ramp met de Phoenix (Joske Meerdink), De Taxi-oorlog (Sander ‘t Sas), Marcel Schop (Metal Health).
Sound design: Nagasaki, De Rampnacht, Boven water, Koffer 23, De vrouw met duizend gezichten.
Vernieuwing: Alledaagse vragen, Keihard klassiek, Nagasaki, Voorheen Schaamteloos Randstedelijk, De vrouw met duizend gezichten.

Publieksprijs

Er is dit jaar ook een publieksprijs. Voor deze award wordt geen vakjury geraadpleegd maar kan het publiek stemmen op hun favoriet. Stemmen kan van 10 oktober 2023 tot 27 oktober 2023 via de website.

Meer lezen

Waarom lachen nog beter is dan goede humor. 
Hierom wil je meer goed nieuws lezen. 
Dit gebeurt er achter de schermen bij een kringloopwinkel. 

Tekst Bente van de Wouw
Gepubliceerd op 11 oktober 2023

Scroll naar boven